Hírek kutatás címkével

Új, Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program (EKÖP) néven folytatódik az eddigi Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP). Fontos változás, hogy a pályázatot az egyetem hirdeti meg és az ösztöndíjak odaítéléséről is intézményi szinten születik döntés.

A fenntartó alapítvány GTIDEA Publikációs Díjával elismert szakemberek mutatták be tudományos munkáik legújabb eredményeit, gyakorlati alkalmazhatóságát a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Journal Clubjában. A legutóbbi alkalommal László Bertalan, Kardos Éva Aliz, Kéri Mónika, Pesti-Asbóth Georgina, valamint Rácz Anett nyertes tanulmányát ismerhette meg a közönség.

A madarak agya a testméretükhöz képest nagyobb lett az utóbbi hetven millió évben végbement evolúciós változások eredményeként – derül ki egy nemzetközi tudóscsoport kutatásából, amely a madárfajok legátfogóbb és legrészletesebb családfáját tette közzé a Nature folyóiratban. A munkában a Debreceni Egyetem evolúcióbiológusa, Székely Tamás is részt vett.

A kutatói munka gyakorlati tapasztalataival ismerkedhettek meg a DE Környezetanalitikai Kutatócsoport laboratóriumában, a Biomérnöki Tanszék fermentor parkjában, valamint az Immunológiai Intézetben tett látogatásuk során a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium diákjai. A középiskolások találkoztak a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) Kiválósági PhD Ösztöndíjasaival is, akiktől a kutatói pálya lehetőségeiről hallhattak.

Talentum-díjat kapott Matta Csaba, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának adjunktusa. A Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) a kitüntetéssel a kutató kiemelkedő tudományos tevékenységét ismerte el.

A Debreceni Egyetem hallgatói és kutatói közül került ki hazánk legtöbb Fulbright ösztöndíjasa – hangzott el a világ legrangosabb ösztöndíjprogramjának idei pályázatait bemutató tájékoztatón a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodájában. A Fulbright révén évente 25 hazai hallgató, kutató, illetve oktató számára nyílik lehetőség tudományos kutatói munkára, szakmai tapasztalatszerzésre az Amerikai Egyesült Államokban.

Meghirdette a tudományos életpályát ösztönző elismerések idei pályázatait a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. Ebben az évben is a kuratórium hozza majd meg a végső döntést arról, hogy kik érdemesek a Publikációs Díjra, a Kiválósági PhD Ösztöndíjra, valamint a GTIDEA Professzora címre.

A tudományos folyóirat idei első száma önálló blokkban foglalkozik – többek között – a magyar őstörténeti és nyelvtörténeti, jogbölcseleti, valamint társadalomtörténeti kérdésekkel. A kiadványban a tudományos élet hírei mellett filmkultúrával és városépítészettel kapcsolatos írásokat és négy recenziót is olvashatnak az érdeklődők.

A Debreceni Egyetem szakembereinek szerkesztésében elkészült a Hajdúnánás története – A kezdetektől napjainkig című kötet, amely az őskortól a jelenig mutatja be a település történetét. A kiadvány bemutatóját szerdán tartották a Főépület Karácsony Sándor termében.

Új kezdeményezés – a felsőoktatást, a kutatást és a tudományos munkát népszerűsítő –, interaktív látogatás-sorozat indult útjára a Debreceni Egyetemen a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány (GTIDEA) Kiválósági PhD Ösztöndíj nyerteseinek közreműködésével. Elsőként az egri Nemzeti Tudósképző Akadémia és a Dobó István Gimnázium középiskolás diákjai ismerkedhettek meg az ösztöndíjasok tudományos munkájával.

A publikációs stratégiákról, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár kutatás- és publikációs támogatási tevékenységéről tájékozódtak a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíjával elismert hallgatók. A fiatal kutatók többek között áttekintették a DEENK honlapján elérhető szolgáltatásokat, a hivatkozást segítő szoftvereket, a rangos publikációkkal elnyerhető pályázati lehetőségeket és megismerkedhettek az Open Access módszertanaival is.

Tovább bővítette már meglévő együttműködéseit a Debreceni Egyetem (DE) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Az intézmény újabb területen támogatja a Bölcsészettudományi Kar (BTK) kutatómunkáját, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) pedig jelentős, hungarikumnak minősülő korabeli dokumentumokkal gyarapodhat.

Az emlékév programsorozatának megnyitásaként A holokauszt oktatása napjainkban címmel tartott nemzetközi pedagóguskonferenciát közösen a Debreceni Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem (DE). Az eseményen előadást tartott az egyetem több oktatója is.

Az anyatejes táplálásnak kiemelt szerepe lehet a gyermekkori elhízás megelőzésében. Többek között ezt mutatták ki a Debreceni Egyetem kutatói. A szakemberek legújabb vizsgálataikban egy új mechanizmust azonosítottak, melynek szerepe van a gyermekkori elhízásban. Kutatási eredményeik segíthetik a gyermekkori elhízás megelőzését és korai felismerését, valamint új gyógyszeres terápiák kifejlesztését.

Új kötetekkel gyarapodott a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (DE) Olasz Tanszékének Italianistica Pannonica sorozata. A három, közös olasz-magyar történelmi eseményeket feldolgozó kiadványt csütörtökön a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Könyvtárában ismerhették meg az érdeklődők.

Számos súlyos betegség gyógyításánál szerepet játszhatnak a jövőben azok a tumor-, és vírusellenes hatóanyagokkal kémiai rokonságot mutató új típusú, fluortartalmú vegyületek, amelyeket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán állítottak elő. Az erről szóló tudományos cikket a januári kiemelt publikációk közé választotta a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya.

Rekonstruálták egy, az országban korábban kipusztultnak hitt, kertészeti jelentőséggel bíró vadon élő növényfaj, a csipkés gyöngyvessző genomját a Debreceni Egyetem kutatói. Az erről szóló publikáció a tekintélyes Nature lapcsalád szakfolyóiratában, a Scientific Data-ban jelent meg. A minta begyűjtésétől, a DNS kivonásán át az adatok generálásáig, majd a bioinformatikai analízisig mindent a DE berkein belül készítettek el.

A szarvasmarhákat érintő hypocalcaemia, ellési bénulás diagnosztizálására és kezelésére dolgoznak ki új módszert és terápiás eljárást a Debreceni Egyetem szakemberei. A négyéves kutatási program keretében a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar munkatársai a betegség megelőzését is szolgáló postbiotikum kifejlesztését tervezik.

Az elmúlt évek legjelentősebb tudományos eredményei között említik a Debreceni Egyetem kutatóinak ajánlását a világ egyik vezető onkológiai folyóiratában, a Nature Reviews Clinical Oncolgyban. Az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének munkatársai kutatási eredményeikre alapozva fogalmaztak meg javaslatot a klinikusoknak arra vonatkozóan, hogy szervi daganatok esetén milyen összetételű sejtterápiás készítményt érdemes alkalmazni a sikeresebb kezelések érdekében.

Hétvégén Brüsszelben ülésezett a Consortium on Applied Research and Professional Education - Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium. A CARPE vezető testületének tanácskozásán a Debreceni Egyetemet Csernoch László tudományos rektorhelyettes és Varga Zsolt tudományos igazgató képviselte.

A Debreceni Egyetem három fiatal kutatója kapta meg az MTA Akadémiai Ifjúsági Díját. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar két szakembere, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar fiatal tudósa Kollár László Pétertől, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárától vehette át az elismerést Budapesten.

A mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeivel, a tudományos munkában, az oktatásban, a szakmai munkában megjelenő szerepével is ismerkedhettek a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által szervezett MI a valóság elnevezésű ismeretterjesztő workshop-sorozaton a DE több szervezeti egységének szakemberei.

Tovább bővíti kapcsolatát a Debreceni Egyetem agrárkara és a Nagyerdei Kultúrpark. A két intézmény a természet- és a növényvédelem oktatása és kutatása területén is együtt kíván működni. Az erről szóló megállapodást a Biológiai növényvédelem aktuális kérdései, lehetőségei elnevezésű szakmai napon írták alá szerdán a Debreceni Állat- és Növénykertben.

Nemzetközi Doktorandusz Konferenciát rendezett a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolája, a Gazdaságtudományi Kar (GTK) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával. A magyar és külföldi PhD-hallgatók tíz szekcióban tartottak előadásokat, emellett a résztvevők meghallgathatták Baksay Gergely, a MNB közgazdasági és költségvetési elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójának plenáris előadását, valamint egy kerekasztal-beszélgetést is.

Idén már tizedik évadával folytatja ismeretterjesztő előadás-sorozatát a Debreceni Egyetem (DE) Tudományos Igazgatósága. A kéthetente jelentkező Science Café szokatlan környezetben népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában az intézmény legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeit.