Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben

2022-ben a magyar mezőgazdaságot, szűkebb értelemben jelen projekt gazdálkodóit is nagymértékben aszály sújtotta. Az átlaghőmérséklet a nyári hónapokban az előző évekhez képest emelkedett, valamint a hőségnapok számának gyakorisága és az egymást követő hőségnapok száma egyaránt emelkedett. A jövőben várhatóan ez a tendencia tartós lesz. Ennek a kedvezőtlen folyamatnak a kezelésére lehetőség az öntözés. A mai kor kihívásainak és a rendelkezésre álló technológia vívmányainak felhasználásával törekednünk kell a precíziós öntözés adta lehetőségek kihasználására, melynek alapját a „Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben” című projekt is képezi.

A projekt fizikai megvalósítása 2021. év január 1-ével elkezdődött az alábbi szakmai tartalom megvalósítása érdekében:

A harmonikus, egészséges táplálkozás olyan diverzifikált diétát igényel, amelyben a makro tápanyagok mellett életfontosságú, az emberi szervezet számára önállóan nem előállítható biokomponensek is megfelelő mennyiségben és összetételben szerepelnek. Azok a növények, amelyek speciális és esszenciális nanokomponenseket tartalmaznak, azok különleges helyet foglalnak el az emberi táplálkozásban (healthy food). Ezek közé tartoznak a látást támogató anyagok (lutein, zeaxantin), amelyek különböző növényi forrásokban, így a csemegekukoricában megtalálhatók.

A projekt novum értéke az, hogy olyan, az üzemi gyakorlatban széleskörűen alkalmazható „win-win” technológiát dolgozzon ki, amelyben együtt lehet biztosítani a csemegekukorica nagy és biztonságos termését a speciális minőséggel (healthy food). A projekt olyan moduláris rendszerű, amely a résztvevők horizontális és vertikális együttműködésén alapul. A tudományos kutatás a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet együttműködésében valósul meg. Ezek az eredmények kiegészülnek a szaktanácsadási tevékenységgel és a precíziós gazdálkodást folytató üzemekben kerülnek verifikálásra és gyakorlati megvalósításra.
Emellett olyan makroparcellás kísérletek kerülnek beállításra, amelyek a modern növénytermesztésben számos tényező egyidejű figyelembevételét valósítják meg az optimális terméshozam elérését. A növény tápanyagigényének folyamatosan változó körülmények között történő kiszolgálása során olyan jelentős termelési többlet potenciál képezhető, mely meghaladja a hagyományos gazdálkodásban rejlő tartalékokat.

A kutatások második évében elért szakmai eredményeket mutatták be 2022. december 12-én a Debreceni Egyetem Agrár Campusán.

További információ: dr. Pepó Péter szakmai vezető
e-mail:  pepopeter@agr.unideb.hu

 

Közzététel dátuma
Letölthető dokumentumok

Események

A Bárdos Leánykar és a Sol Oriens Kórus közös koncertjét október 13-án, vasárnap rendezik a Debreceni Református Egyetemi Templomban.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara október 14-én, hétfőn 14 órai kezdettel Szociális Szakmai Napot szervez a Szolnok Campuson.

A "Labdarúgás elmélete és gyakorlata" elnevezésű előadás-sorozat keretében október 15-én, kedden László Csaba, a DEAC sportszakmai tanácsadója, a magyar nemzeti válogatott korábbi edzője tart előadást.