Sajtóközlemény - Liofilizált faecalis mikrobiom transzfer primer Clostridioides difficile fertőzésre (DONATE vizsgálat): egy multicentrikus randomizált kontrollált vizsgálat

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett ERA-NET COFUND, EJP COFUND és egyéb multilaterális programok közös nemzetközi felhívásaiban sikeresen szereplő magyar szervezeteknek pályázati felhívás keretében a Debreceni Egyetem 2023-1.2.1-ERA_NET-2023-00006 számú, „Liofilizált faecalis mikrobiom transzfer primer Clostridioides difficile fertőzésre (DONATE vizsgálat): egy multicentrikus randomizált kontrollált vizsgálat” című pályázata 122 640 000 Ft támogatásban részesült. 

A kísérleti fejlesztés és klinikai kutatás célja az antibiotikum kezeléssel összefüggő, súlyos megbetegedést okozó, magas halálozással járó Clostridioides difficile fertőzés első epizódjának (pCDI) kezelése és ezzel összefüggésben az antibiotikum kezelésnek ellenálló egyéb kórokozók által okozott kórházi fertőzések előfordulásának visszaszorítása. Ennek céljából egészséges donorok székletéből előállított, humán kipróbálásra és felhasználásra alkalmas fagyasztva-szárított (liofilizált) intestinalis mikrobióta kapszulák (Lyo-FMT) alkalmazását tervezzük. A CDI fertőzés általában az egészséges bélbaktériumok antibiotikum kezelés következtében kialakult károsodása miatt lép fel és ugyanez ad teret a rezisztens kórokozók elszaporodásának is. A kutatás során kifejlesztett életképes mikrobiótát tartalmazó anyag (Lyo-FMT) képes lehet helyreállítani az egészséges bélbaktérium populációt megszüntetve ezzel a CDI és a reizisztens baktériumok elterjedésének egyik alapvető kiváltó okát. Randomizált vizsgálat keretei között tervezzük tesztelni azt a hipotézist, hogy a szájon át bevett LyoFMT kapszulák pCDI betegek körében a standard antibiotikum terápiához viszonyítva képesek megfelelő betegbiztonság mellett megelőzni a CDI kiújulását, csökkenteni az antibiotikum felhasználást és mérsékelni a multidrog-rezisztens kórokozók (MDRO) elszaporodását, továbbá az ilyen MDRO-k által okozott invazív fertőzések előfordulását. A vizsgálat klinikai fázisában világszerte 196, Magyarországon 32 pCDI-ben szenvedő beteg esetén tervezzük igazolni a fent részletezett munkahipotézist a részletes vizsgálati protokoll alapján. A Debreceni Egyetem a pályázatot további hat nemzetközi partnerrel, hazánkban pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház bevonásával valósítja meg.

A kutatási eredmények alapjaiban változtathatják meg a kórházi fertőzések elleni kezelési stratégiákat, új indikációt nyithat a faecalis mikrobióta transzplantáció (FMT) felhasználásában és világviszonylatban is nagy jelentőségű lehet a rezisztens kórokozók terjedésének visszaszorításában.

A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Nagy Gergely György szakmai vezetőtől kérhető.

Elérhetősége: nagy.gergely@med.unideb.hu

Közzététel dátuma
Letölthető dokumentumok

Események

Idén is várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket a Debreceni Nyári Egyetem.