Ökológiai rendszerben termesztett szőlőültetvények szüret előtti rothadását megelőző, HBGP bioprotekciós növényvédőszer család kifejlesztése

A HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem konzorciuma befejezte a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00130 azonosítószámú kutatási pályázatát. A 3 éves projektben kifejlesztésre került egy olyan bioprotekciós növénypermetező anyag, amely közvetlenül a szüret előtti időszakban alkalmazva nagymértékben visszaszorítja a Botrytis cinerea által okozott szőlőrothadással járó károkat.

A nagyüzemi szőlőtermesztés elválaszthatatlan része a kiegyensúlyozott, korszerű növényvédelem, melynek keretében a gazdaságok a különböző növényvédőszereket a termesztés során, a kisebb kémiai terhelést jelentő, bioprotekciós megoldásokkal vegyesen alkalmazzák. Ezen túlmenően, a szőlészetek egy jelentős része, ökológiai rendszerben termesztett szőlőültetvényeket is fenntart. A biogazdálkodás legfontosabb alappillére a fenntartható gazdálkodás, így elsődleges fontosságú a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó szennyezések minimalizálása. Ez egyben, az alacsony környezetterheléssel járó növényvédőszerek használatát is jelenti.

A Hilltop Neszmély Zrt. és a Debreceni Egyetem közös projektjének célja egy olyan HBGP (Hilltop Bio Guard Products) bioprotekciós permetanyag család kifejlesztése volt, amely biztonságosan alkalmazható, közvetlenül a szüretet megelőző időszakban, és jelentősen visszaszorítja a csapadékos időszakban gyakran előforduló, szüret előtti botrytises rothadásból fakadó jelentős károkat.

Kutatóink olyan biológiai növényvédelmi eljárásokat teszteltek, amelyek során kísérleti permetezésre, vegyszer helyett a botrytis tevékenységét gátló hatású mikroorganizmusokat juttattak ki a területekre. 

A közös pályázat eredményeként megvalósult kutatási-fejlesztési tevékenység legnagyobb újdonsága, a szőlő szürkerothadását okozó gomba, a Botrytis, biológiai úton történő visszaszorítására előállított korszerű hatóanyag, mely eredményesen illeszthető be a szőlő integrált és ökológiai növényvédelmi technológiájába egyaránt. 

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00130 
Projekt címe: Ökológiai rendszerben termesztett szőlőültetvények szüret előtti rothadását megelőző, HBGP bioprotekciós növényvédőszer család kifejlesztése
A szerződött támogatás összege: 591 183 461 Ft 
A támogatás intenzitása: 67,52 % 
A projekt kezdete: 2021. 01.01.
A projekt befejezési dátuma: 2023.12.31.

Konzorcium vezető: HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt
Konzorciumi partner: Debreceni Egyetem

Debrecen, 2024. január 30.

Közzététel dátuma
Letölthető dokumentumok

Események

Idén is várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket a Debreceni Nyári Egyetem.