Mesterséges intelligencia alapú megoldás született a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem együttműködésében

Lezárult a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem 2 éves mesterséges intelligenciára alapúló közös kutatásfejlesztési projektje a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával.

A Debreceni Egyetem kutatóinak és a GE HealthCare szakembereinek bevonásával végzett 2 éves projekt során olyan korszerű mesterséges intelligencia alapú megoldás született, amely
a diagnosztikai képi és szöveges leletek kutatását teszi lehetővé az újonnan fejlesztett magyar nyelvű, természetes nyelvfeldolgozó (Natural Language Processing - NLP) algoritmusok
segítségével. Az innovatív informatikai megoldás alkalmazása lehetőséget ad a meghatározott kritériumoknak megfelelő páciensek célzott azonosítására, és ennek eredményeként több
beteg bevonására az egészségügyi kutatásokba, amely hozzájárul a hazai és nemzetközi gyógyszerkutatáshoz kapcsolódó klinikai vizsgálatok eredményességéhez.

A közel 1,5 milliárd forint összköltségvetésű projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) mintegy 800 millió forintos támogatásával valósult meg, amelyben több mint 50 kutatófejlesztő munkatárs vett részt.

A GE HealthCare hazai központja a vállalat hét globális stratégiai egységének egyike, létszámát tekintve Európában a második legnagyobb jelenléttel rendelkezik. Magyarország ad otthont a GE HealthCare vezető európai adattudományi csapatának is. A magyar fejlesztőcsapatok nevéhez számos, világszerte elérhető személyre szabott egészségügyi alkalmazás fűződik, köztük onkológiai, kardiológiai és neurológiai megoldások.

Magasan képzett szakemberei három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pátyon látnak el fejlesztési és támogatási funkciókat a globális, regionális és helyi piacok számára.

“Az exponenciálisan bővülő egészségügyi adatok szélesebb körű felhasználásához, olyan informatikai megoldásra van szükség, amely lehetővé teszi az egészségügyi intézményekben használt digitális rendszerek összekapcsolását. Az automatizálható, időigényes tevékenységek elvégzésével tehermentesíthetők az egészségügyi dolgozók, összességében javítva a klinikai ellátás, kutatás hatékonyságát.

A Debreceni Egyetem kutatóival együttműködésben fejlesztett új megoldás a strukturált adathalmazok létrehozása mellett nemcsak szöveges lelet elemzést tesz lehetővé és elérhetővé, de képes a képalkotó diagnosztikai felvételeket is együttesen értelmezni. Ez a fejlesztés nagyban hozzájárulhat a konkrét gyógyszerkészítmények eredményesebb kutatásához, valamint a betegek pontosabb diagnózisához, segítve az egészségügyi dolgozók, kutatók munkáját.” – mondta Ferenczi Lehel, a GE HealthCare adattudományi és ügyvezető igazgatója.

A Debreceni Egyetem (DE) a hazai felsőoktatás egyik kiemelkedő intézményeként a legmagasabb szintű, sokoldalú, multidiszciplináris képzéssel, kutatással és fejlesztéssel járul hozzá az egyetemes tudomány és a magyar társadalom fejlődéséhez. Kutatóegyetemként, valamint regionális vállalati innovációs hálózatok központi intézményeként a DE fontos célja, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységével segítse vállalati partnereit – különös tekintettel az egyetem számára stratégiai területnek számító egészségiparban, ahol az intézmény orvos-, egészség-, gyógyszerész- és természettudományi, valamint informatikai tudásbázisa is szerepet kap.

"A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével, a mélytanulás (Deep Learning) módszerrel tanított természetes nyelvfeldolgozó - Natural Language Processing (NLP) megoldások forradalmasíthatják az egészségügyet azáltal, hogy javítják az orvosi leletek elemzésének hatékonyságát. A gyógyszerfejlesztésekhez elengedhetetlen klinikai vizsgálatokhoz világszerte speciális betegcsoportok beazonosítására van szükség, a GE HealthCare-rel közösen fejlesztett, hiánypótló megoldás révén a leletek gyorsabban és szélesebb körben válnak kutathatóvá. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy több nemzetközi szintű kutatási projektekbe bevonjuk a hazai pácienseket – fejtette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A meglévő, nagy mennyiségű egészségügyi adatok mesterséges intelligencia támogatásával történő feldolgozása, elemzése és eddig ismeretlen összefüggések feltárása megteremtheti a személyre szabott orvoslás feltételeit, pontosabb diagnózishoz, eredményesebb, és hatékonyabb betegellátáshoz vezethet. A GE HealthCare és a Debreceni Egyetem most lezárt mesterséges intelligenciára épülő, egységes adatkezelési, adatbányászati rendszer kutatás-fejlesztési pályázata is a személyre szabott terápiák megvalósításához viszi egy lépéssel
közelebb az egészségügyet.

A GE HealthCare Magyarországról

A GE HealthCare orvostechnikai eszközök, digitális fejlesztések, valamint molekuláris diagnosztikai megoldások világszintű innovátora. A Magyarországon közel 25 éve jelen lévő cég mára az egyik legnagyobb, iparágon belüli tevékenységek és szolgáltatások legszélesebb spektrumát lefedő medtech vállalattá vált. Budapesten, Szegeden és Pátyon szakemberei olyan technológiákon dolgoznak, amelyek hatékonyabbá teszik a kórházak működését, eredményesebbé az egészségügyi dolgozók munkáját és célzottabbá a terápia megválasztását, amely hozzájárul a páciensek gyógyulásához. Magasan képzett szakemberei elsősorban az orvosi képalkotás, a munkafolyamat-kezelés és a mesterséges intelligencia egészségügyben történő alkalmazásán dolgoznak. www.gehealthcare.com

A Debreceni Egyetemről

A Debreceni Egyetem Magyarország vezető kutatóegyetemei közé tartozik, amely 30 ezres hallgatói létszámával és 13 Karával a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtja. A DE Általános Orvostudományi Karán jelenleg közel 3400 diák tanul. Az egyetem stratégiai fókuszterületei közé tartozik az egészségipar. A DE kutatásifejlesztési tevékenységét hatékonyan támogatja az intézmény innovációs ökoszisztémája is. A Debreceni Egyetem betegellátó tevékenységét a Klinikai Központ végzi több mint 7700 dolgozó közreműködésével. A Debreceni Egyetem Klinikai Központja hazánk egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, amely a fekvőbeteg- ellátásban több mint 60, míg a járóbeteg- ellátásban, valamint a diagnosztikai szektorban 91területen végez egészségügyi feladatokat. A GE HealthCare évek óta stratégiai partnere a Debreceni Egyetemnek. www.unideb.hu

Sajtókapcsolatok:
Galli Edit
kommunikációs vezető, GE HealthCare
Email: edit.galli@ge.com
Debreceni Egyetem M. Tóth Ildikó Sajtóközpont
Email: sajtokozpont@unideb.hu

Közzététel dátuma

Események

Idén is várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket a Debreceni Nyári Egyetem.