A Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzeti kiválóság pályázata keretében mintegy 300 millió forinttal támogatott kutatási programot indít „ A magyar fogyasztók rövid- és hosszútávú aflatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása” címen. A 2018-1.2.1-NKP-2018-00002 számú projekt célja a fogyasztói expozíció feltárásán alapuló élelmiszerbiztonsági kockázatbecslés pontosítása, valamint a megelőzés, a tejbe kerülő, közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin M1 visszaszorítása a különböző növényfajták, kukoricahibridek és tárolástechnológiák megfelelő használatával.
A kutatók bíznak benne, hogy mikrobiológiai és analitikai eszközökkel feltárhatók azok a csatornák és technológiai folyamatok, amelyeken keresztül a mikotoxinok bekerülhetnek az élelmiszerláncba, illetve lehetőségük lesz arra is, hogy különböző mikroorganizmusok segítségével gátolják a mikotoxinok kialakulását, illetve hatástalanítsák a takarmányba már bejutottakat.
A szeptember elején indult négyéves projekt eredménye ajánlás formájában jelenhet majd meg a tejtermékláncban szereplők számára, illetve a megfelelő tárolási technológiák, valamint a fertőzés esetén szükséges intézkedésekről szóló ismeretek a jövő szakembereinek képzésébe, valamint az oktatásba is bekerülnek.
A projekt címe: A magyar fogyasztók rövid és hosszú távú aflatoxin-terhelésének meghatározása
a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása
A projekt azonosító száma: 2018-1.2.1-NKP-2018-00002
Kedvezményezett: Debreceni Egyetem, mint konzorcium vezető és Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Hivatal, mint konzorciumi tag.
A támogatási összeg: 298 588 590 Ft
A projekt időtartama: 2018.09.01. - 2022.08.31.