HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt –Debreceni Egyetem

Új szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése antioxidáns és flavonoid hatóanyagok szuperkritikus extrakción alapuló előállítására

A HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem konzorciuma 2024. június 1-én elindította a 2023-1.1.1-PIACI-Fókusz-2024-0037 azonosítószámú kutatási pályázatát. 

A 2 éves projekt elsődleges műszaki és kutatás-fejlesztési célja egy olyan új, szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése, amely hatékonyan és szelektíven képes kinyerni hasznos hatóanyagokat a szőlőből, és az így kinyert hatóanyag-együttest bor és italtermékekbe visszadúsítva új MEW (Myricetin Enhanced Wine) borok, és MEB (Myricetin Enhanced Beverage) italtermékek készítése váljon lehetővé.

Napjainkban világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges termékek és az egészségtudatos életmódot támogató étrendkiegészítők előállítása, fogyasztása.
Az antioxidánsok és flavonoidok olyan kulcsfontosságú bioaktív vegyületek, amelyek megtalálhatóak a szőlő héjában és magjában is. Ezek számos pozitív élettani hatással rendelkeznek, mint például a szív- és érrendszer egészséges működésének támogatása, immunrendszer erősítése és rákmegelőzés. Mindezek ellenére jelenleg a gyümölcslevek, borok és egyéb élelmiszerek készítésekor ezeknek az értékes hatóanyagoknak a jelentős része elvész. A flavonoid csoportok koncentrációjának növelését segítheti a feldolgozást megelőző szelektív extrakció (szétválasztási művelet), majd a termékekbe való célzott visszajuttatás. 

Jelen kutatás-fejlesztési projekt újdonságtartalmát elsősorban a Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, és Irsai Olivér szőlőfajták héjából és magjából a quercetin, myricetin, katekin és resveratrol nevű hatóanyagok kinyerését és előállítását támogató új extrakciós módszer kifejlesztése adja. 

A pályázat eredményeként az új szőlőmag- és szőlőhéjfeldolgozó szétválasztási technológia mellett - a jótékony hatású vegyületek szőlőből történő együttes kivonásával majd visszadúsításával - új Hilltop Neszmély termékek válnak elérhetővé, amelyek a magasabb myricetin tartalom miatt hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer, az immunrendszer egészségének támogatásához, rákbetegségek megelőzéséhez. 


Projekt azonosító száma: 2023-1.1.1-PIACI-Fókusz-2024-0037
Projekt címe: Új szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése antioxidáns és flavonoid hatóanyagok szuperkritikus extrakción alapuló előállítására
A szerződött támogatás összege: 880 614 000 Ft

A támogatás intenzitása: 69,11 %
A projekt kezdete: 2024. 06.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.05.31.
A tényleges befejezés dátuma: 2026.05.31.
Konzorcium vezető: HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt
Konzorciumi partner: Debreceni Egyetem


Debrecen, 2024. szeptember 10.

Közzététel dátuma

Események

A DE Zeneművészeti Kar, a Jövő Művészetéért Alapítvány, a DE BTK HTDI Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program és az MTA DTB Nevelés-, Művelődéstudományi és Pszichológiai Szakbizottsággal ötödik alkalommal várja a zenepedagógiával, zenetudománnyal és zenei előadóművészettel foglalkozó kutatókat, előadóművészeket, tanárokat szakmai eszmecserére, az új kutatások megismerésére és megvitatására március 21 én, pénteken 9 órától az MTA DAB székházban.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Fafúvós Tanszéke és a Conservatory Alapítvány országos versenyt rendez a magyar közép- és felsőfokú zenei oktatási intézmények oboa és fagott szakos hallgatóinak március 21-én, pénteken 10 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében.

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrokémiai és Talajtani Intézete, valamint Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság a „TALAJ a talpad alatt” címmel megszervezett országos figyelemfelkeltő kampányához. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet egyik legfontosabb természeti erőforrásunk és nemzeti kincsünk, termőtalajaink állapotára és fontosságára, a talajdegradáció jelentette komplex, a földrész és a bolygó lakosságát érintő problémákra.