Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából sajtóközlemény

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Magyar-Indiai alkalmazott kutatásfejlesztési együttműködési pályázat keretében a Debreceni Egyetem Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából című pályázata 69 848 054 Ft támogatásban részesült.

A mikotoxinokat termelő növénypatogén Fusarium fajok megnövelhetik az állati és emberi egészségre egyaránt káros mikotoxinok megjelenésének az esélyét az élelmiszerláncban. E probléma kezelésében nagy segítséget jelenthetnek azok a mikroszkópikus gombák, illetve baktériumok, melyek igen sokféle enzimet és metabolitot, köztük gombaellenes hatású és toxinbontó anyagokat is termelnek.
Ezen mikroorganizmusok egy része alkalmas lehet a mikotoxinokat termelő Fusarium fajok visszaszorítására. Emellett az is elképzelhető, hogy a mikroorganizmusok sejttani sajátosságaik és enzimkészletük révén lehetővé teszik a már megtermelt mikotoxin szennyezők mennyiségének a csökkentését, esetleg ezek lebontását is.
Az elnyert pályázatban az indiai partnerrel közösen teszteli a Debreceni Egyetem a törzsgyűjteményeiben már meglévő, illetve további, újonnan izolálni kívánt élesztőgombák és tejsavbaktériumok gátló hatását a növénypatogén Fusarium fajok szaporodására.
Ugyancsak a kutatás tárgyát fogja képezni e mikroorganizmusok mikotoxinkötő és –lebontó tulajdonságainak, valamint az ezek hátterében meghúzódó molekuláris folyamatoknak a vizsgálata és legelőnyösebb tulajdonságú törzseket eltérő jellegű, az élelmiszeriparban és takarmányozásban jelentőséggel bíró termékekben való tesztelése.

A projekt címe: Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából.
A projekt azonosító száma: 2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
Kedvezményezett: Debreceni Egyetem,
A támogatási összeg: 69 848 054 Ft
A projekt időtartama: 2021.01.01 – 2023.12.31

Letölthető dokumentumok

Események

Idén immár 17. alkalommal rendezi meg a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat külföldi hallgatóit tömörítő szervezete, az International Student Union (ISU) gasztronómiai fesztiválját, az International Food Day-t a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészeti Központja és a Bán Imre Kultúratudományi Szakkollégium beszélgetést szervez abból az alkalomból, hogy városunk díszpolgára, a 80 éves Csikos Sándor a Nemzet Színésze lett. A beszélgetést Lakó Zsigmond, a Művészeti Központ igazgatója vezeti.

A Lélekhangoló hangversenysorozat keretében a Debreceni Egyetem Gulyás György Szakkollégiumának hallgatói adnak koncertet a Debreceni Református Egyetemi Templomban.