PRE-, ÉS PROBIOTIKUM TARTALMÚ TAKARMÁNYKIEGÉSZÍTŐ FEJLESZTÉSE AZ ÁLLATOK ANTIOXIDÁNS-, HUMORÁLIS ÉS CELLULÁRIS IMMUNSTÁTUSZÁNAK JAVÍTÁSÁRA

2018 | 10 | 25
DEBRECENI EGYETEM
SAJTÓKÖZLEMÉNY


PRE-, ÉS PROBIOTIKUM TARTALMÚ TAKARMÁNYKIEGÉSZÍTŐ FEJLESZTÉSE AZ ÁLLATOK ANTIOXIDÁNS-, HUMORÁLIS ÉS CELLULÁRIS IMMUNSTÁTUSZÁNAK JAVÍTÁSÁRA

A „Pre-, és probiotikum tartalmú takarmánykiegészítő fejlesztése az állatok antioxidáns-, humorális és celluláris immunstátuszának javítására” című projekt célja növényekből és a feldolgozásuk során
keletkező melléktermékeikből előállított természetes hatóanyagok hatásigazolása tyúk, pulyka és sertés tenyészállat-nevelésben és hízlalásban különböző korcsoportokban, üzemi körülmények között.

A projekt konzorciumvezetője a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., konzorciumi tagok a Debreceni Egyetem és a HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt. A projekt megvalósításának ideje 2017. december 1. és 2021. november 30. közötti időszak. Az GINOP-2.2.1-15-2017-00104 azonosítószámú projekt az GINOP-2.2.1-15 kódszámú felhívás keretében részesül 527 460818 Ft-os támogatásban, a projekt elszámolható összköltsége 714 472 237 Ft, a támogatási intenzitás 73,83%.

Az iparszerű baromfi- és sertéstartás alapelve a költség- és idő-hatékonyan termelés, azaz a gyors testtömeggyarapodás elérése és a termelőtér maximális hasznosítása. Mindez állandó stressz állapotot eredményez, amelynek következménye széleskörű és gazdaságilag rendkívül hátrányos: a betegségek kialakulása fokozott, a növekedés és takarmányértékesítés csökken, a vágási mutatók és a végtermék minősége romlik. A stressz általános velejárója, egyben a problémák fő okozója az immunrendszer csökkent működése, az immunszuppresszió.

A termesztett növényekből és azok melléktermékeiből előállított hatóanyagok jelentős immunerősítő hatással rendelkeznek és fokozzák a szervezet stressztűrő képességét. A projekt keretében célunk olyan takarmánykomponensek kifejlesztése, amelyek természetes immunstimuláló hatásuk révén képesek a baktériumok okozta és gyulladásos folyamatok prevenciójára. A fejlesztés eredményeként létrehozott új takarmány összetevők alkalmazása olyan technológiai megoldást jelenthet, amely kedvezőbb élettani feltételek biztosításával, ezáltal a gyógykezelések számának csökkentésével produktívabb tenyésztési mutatókat és jobb termékminőséget eredményez.

A projektről bővebb tájékoztatás Dr. Stündl László szakmai vezetőtől kérhető.
Elérhetősége: stundl@agr.unideb.hu


 

Letölthető dokumentumok

Események

Egész napos program során ismerhetik meg az érdeklődők Lengyelországot, a lengyel történelemmel, kultúrát, népszokásokat és gasztronómiát. A rendezvény emellett bemutatja a tanulmányi lehetőségeket és ösztöndíjprogramokat is. Az eseményt közösen tartja a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Szlavisztikai Intézet, a budapesti Lengyel Intézet, valamint a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet.

Néprajzi szabadegyetem keretében mutatja be Csiszár Imre: Agrártermelés és agrártársadalom Hajdúnánáson című kötetét a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajztudományi és Muzeológiai Intézete.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fúvós tanszékének tanárai adnak koncertet április 3-án, csütörtökön 19 órától a Liszt teremben Időpont: 2025. április 3, csütörtök 19:00Helyszín: Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, Liszt terem (Nagyerdei krt. 82.)További részletek: https:/music.unideb.hu/esemenynaptar/de-zenemuveszeti-kar-fafuvos-tanszek-tanarainak-hangversenye