Szarka Pince borvacsora

A Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiája szervezésében megrendezésre kerülő DELÍRIUM gasztro-sorozatunk Borvacsora programjára, amelynek következő időpontja: 2021. november 25. (csütörtök), 18 óra. Vacsorakezdés: 18:30.
Helyszíne: Agrár Vip Terem. (Debrecen, Böszörményi út 138.)
A következő eseményünk egy különleges borvacsora a Szarka Pince borásza Szarka Dénes és séfje Barátki Lóránt bemutatkozásában kerül megrendezésre.
Célunk a már világhírű mádi pincészetek borainak elhozása Debrecenbe, s mellé séfek által a borhoz készített ételek harmóniájának bemutatása.
A borvacsora kedvezményes ára: 21.000 Ft/ fő
(A fenti ár a 2021. november 22-ig beérkezett és pénzügyileg rendezett jelentkezésekre vonatkozik. November 22-ét követően a rendezvény ára 24.000 Ft)

Mád földrajzi fekvésének és geológiájának kialakulása 14-15 millió évvel ezelőtt kezdődött a Pannon-tenger mélyén. A tektonikus lemez a mai Bodrog folyótól nyugatra emelkedni kezdett, tovább repedezett és hatalmas területen indult meg a vulkanizmus. Mádon a talajalkotó kőzetek a riolit, ami a megszilárdult vulkán lávája, vagy riolittuffa. Több millió éven át folyt utóvulkáni tevékenység és a tufa tovább alakult: kvarc, kaolin, bentonit és illit jöttek létre, valamint Mád legfontosabb ásványa a zeolit. A zeolit kristályos szerkezete lehetővé teszi, hogy a szőlő gyökere minél inkább megközelítse az alapkőzetet, így ásványi elemekben gazdag környezetben tudja felvenni a nedvességet. Ezeken az alapkőzeteken alakult ki a talaj, amelyben a szőlő is él. Mádon jellemző a vörös agyag talaj, amelyet a köznyelv csak „nyiroknak” hív.
Településünkön mintegy 1200 ha szőlő díszlik. A pincészet jelenleg 2,5 hektáron gazdálkodik Mádon a Juharos, Dancka, Szilvás, és Suba dűlőkben.

Célunk az olyan természethű borok készítése, melyek a mádi területekre jellemző karakteres, ásványos, határozott savkarakterrel rendelkező ízvilágot bemutatják. E cél érdekében idős ültetvényeken, alacsony tőketerhelés mellett, organikus növényvédő szerekkel dolgozunk. A pincében csak saját élesztővel, enzimek nélkül, kézi Kossuth prés segítségével dolgozzuk fel a termést.


Jelentkezés: madiborakademia@unideb.hu
Tel: +36 30 9 435 623
Kémeri Péter


 

Események

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának hallgatói két ünnepség keretében vehetik át oklevelüket június 27-én, csütörtökön a Főépület Díszudvarán.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának hallgatói két ünnepség keretében vehetik át oklevelüket június 27-én, csütörtökön a Főépület Díszudvarán.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatói vehetik át oklevelüket június 28-án, pénteken a Főépület Díszudvarán.