Élvonalbeli partnerség - Európai Egyetemi Szövetség tagja lett a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem munkacsomag-vezetőként vesz részt a nyolc ország vezető egyetemei által elnyert, november elején indult Erasmus+ pályázatban, melynek célja a The NeurotechEU címet viselő Európai Egyetemi Szövetség kialakítása, tartalommal való feltöltése. A három éves projektre 5 millió euró európai uniós támogatást nyert a konzorcium.

Az Európai Bizottság több mint 500 pályázó egyetem alkotta 62 szövetség közül választotta ki azt a 24-et, amelyek a programban ez alkalommal támogatást nyertek. (Tavaly 54 pályázó konzorciumból 17 nyertest hirdettek ki, a magyar nyertesek rövid bemutatkozása itt található meg.)

A pályázat alapvető célja a konzorciumban résztvevők között az együttműködés elmélyítése, az erőforrások egyesítése, valamint a hallgatók, az oktatók és az adminisztratív munkavállalók mobilitásának ösztönzése révén, közös kurzusokon és közös diplomákon alapuló, határokon átívelő, közös egyetemi campus létrehozása, ezzel is erősítve a közös európai identitást, az európai értékeket, miközben az európai felsőoktatási intézmények nemzetközi versenyképessége is erősödik.

A NeurotechEU keretében a 8 élvonalbeli egyetem és a több mint 100 társult intézmény (kutatóintézetek, vállalatok, városok, kormányzati- és nem kormányzati szervezetek) létrehozzák a „The European University of Brain and Technology”-t (NeurotechEU) , amely átfogó képzést nyújthat az alap-, a mester- és doktori képzésben résztvevők mellett az élethosszig tartó tanulás iránt érdeklődőknek is. A program interdiszciplináris jellege lehetőséget ad arra, hogy a következő generáció tudósainak és mérnökeinek közvetlen hozzáférést adjon a legmodernebb technológiákhoz, infrastruktúrához, amivel elősegítik, hogy Európa választ adhasson eddig megoldatlan problémákra.

Az idegtudományok egy komplex, interdiszciplináris terület, ahol az orvosi-, és mérnöki tudományok mellett a bölcsészettudomány, a művészetek, a táplálkozástudomány, de akár a zene is megjelennek, ezért szükséges az egyetem majdnem minden karának részvétele a projektben.

A pályázó konzorcium tagjai:

1.        Radboud University, Hollandia
2.        Miguel Hernández University of Elche, Spanyolország
3.        Karolinska Institutet, Svédország
4.        University of Bonn, Németország
5.        Bogazici University, Törökország
6.        University of Oxford, Egyesült Királyság
7.        Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy in Cluj-Napoca, Románia
8.        Debreceni Egyetem, Magyarország

A koronavírus miatti korlátozások felerősítik az innovatív megoldások és eszközök használatát, ami már a december közepére tervezett projektindító ülésen is látható lesz, hiszen a résztvevő egyetemek közös szervezésében maximum 1000 fő részvételével online tartják meg az eseményt. 

Események

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának 200 hallgatója veheti át oklevelét.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának 200 hallgatója veheti át oklevelét.

A Debreceni Egyetemi Színház szervezésében a Szakaszhatár lép föl a DESz 24-ben.