-

Klebelsberg-emlékkiállítás a DEENK-ben 

Klebelsberg Kunó, Magyarország egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterének életéről és munkásságáról nyílt emlékkiállítás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban.

Az utazó tárlatot a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont készítette, ehhez a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár a DE Elektronikus Archívumában (DEA) található saját gyűjteményével csatlakozott. Az installáció Klebelsberg Kunó halálának 90. évfordulója és a Pécsi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából született és több egyetemi város után Debrecenbe is megérkezett.  

A tárlat felületei a városok (Debrecen, Szeged és Pécs) egyetemi építkezései mellett Klebelsberg szellemi művéről, a Collegium Hungaricum megalapításáról, a felsőoktatási ösztöndíjakról, a nyári egyetemek létrehozásáról is megemlékeznek. 

A kiállítás révén úgy kapcsolódik egymáshoz a három egyetem, hogy az intézmények Klebelsberg Kunót alapítójuknak tekinthetik.

A Debreceni Egyetem díszdoktoráról szóló „Pécs-Debrecen-Szeged, Klebelsberg Kunó és a magyar felsőoktatás” című kiállítás a Debreceni Egyetem Főépületében található könyvtár előcsarnokában tekinthető meg február 17-ig.

Helyszín: Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DE Főépület, Egyetem tér 1)
Időpont: 2023. január 17-február 17.