A Moravcsik Alapítvány kezdeményezésére harmadik alkalommal szervez festőmaratont a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika.

Időpont: 2022. szeptember 23. péntek 12 óra – szeptember 24. szombat 12 óra

Helyszín: Debreceni Egyetem Élettudományi Épület, Aula (Debrecen, Egyetem tér 1.)

Idén négy egyetemi városban azonos időben alakulnak át a helyszínek nyitott műteremmé. A PsychArt24 rendezvény különlegessége, hogy a pszichoszociális problémákkal küzdő és az egészséges emberek egy térben festenek. A program 24 órán keresztül lehetőséget kínál az alkotásra, melynek során a pszichiátriai betegek nemcsak alkotóként vesznek részt, hanem mint az esemény segítői is. A rendezők a művészeti programmal lehetőséget teremtenek az alkotás örömének és az értékteremtés képességének megélésére, egymás elfogadásának erősítésére. Az egyedülálló program során egymás mellett alkotnak betegek és egészségesek, gyermekek és felnőttek, idősek és fiatalok, amatőr, art brut, outsider alkotók és hivatásos művészek.  

A szervezők célja, hogy a pszichiátriai betegeket érő társadalmi stigmatizációt, kirekesztést csökkentsék, és olyan képet mutassanak az alkotó emberekről, melynek segítségével a betegséggel élők nagyobb önbizalommal és nyitottsággal fordulhatnak egészséges embertársaik felé.