Lezárult a Debreceni Egyetem konzorciumban megvalósuló Komplex Egészségipari Multidiszciplináris Kompetencia Központ létrehozására, valamint új innovatív termékek és technológiák fejlesztésére irányuló projektje

Eredményesen lezárult a Debreceni Egyetem, a Richter Gedeon Nyrt. és a Medyag Kft. GINOP-2.3.4-15-2020-00008 azonosítószámon regisztrált „Komplex Egészségipari Multidiszciplináris Kompetencia Központ kialakítása a Debreceni Egyetemen új innovatív termékek és technológiák fejlesztése érdekében” megnevezésű pályázata.

A konzorcium, a projekt sikeres megvalósítására a Széchenyi 2020 program keretein belül 2,993 milliárd forint összegű vissza nem terítendő európai uniós támogatást nyert el.

A projektmegvalósítás kezdő időpontja: 2020.03.01., a fizikai befejezés dátuma: 2023.06.30.

A projekt célja egy komplex Egészségipari Multidiszciplináris Kompetencia Központ kialakítása volt a Debreceni Egyetem, valamint az ipari partnerek együttes részvételével új innovatív egészségipari technológiák és termékek fejlesztése érdekében. A központ kiemelten foglalkozik azzal, hogy hazai és nemzetközi kutatásokban is versenyképes, kutatási források bevonására képes kutatói tudásbázist alakítson ki. Fontos céljának tekinti a multidiszciplináris kutatói hálózatok létrehozását oly módon, hogy megfelelően felhasználja a Debreceni Egyetemen koncentrálódó tudásbázist. Fontosnak tartja, hogy az ipari partnerekkel együtt olyan közösen meghatározott kutatási célokat és irányokat jelöljön ki, amelyek főként termék és szolgáltatás központúak, valamint kiemelten foglalkozik a pénzügyi és társadalmi hasznosíthatósággal is.

A projekt keretén belül megalakult az Egészségipari és Metagenomikai Intézet. Az Egészségipari Intézet fő feladata a high technológiákat alkalmazó egészségipari kutatási projektek összefogása, valamint komplex kutatások irányítása és szervezése. Az intézet létrehozta azokat az átfogó kutatás-fejlesztési kompetenciákat, amelyek az új kutatási-fejlesztési modellrendszer kialakításához voltak szükségesek.

A projektben több, mint 150 fő kutató és technikus kutatott, munkájuk eredményeként közel 50 publikáció jelent meg, A projekt témájában előállított tesztelt prototípusok, piacra vihető termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve tudományos eredmények számszerűsíthető összértéke 10 db.   Több, mint tíz doktorandusz védte meg PhD értekezését a projekthez kapcsolódó kutatási témából. A konzorciumi partnerekkel együtt spin off céget alapítottunk, több szabadalmi és 2 db iparjogvédelmi oltalom bejelentés is  megtörtént. Összefoglalva a projekt lehetőséget biztosított arra, hogy az egészségipari KFI tevékenységben szintet léphessen a Debreceni Egyetem tovább erősítve a multidiszciplináris kutatói új szemlélet kialakítását és megvalósítását.

További információ:
Tóth Edina
edina.toth@devidion.hu
06 30 985 7032

Közzététel dátuma
Letölthető dokumentumok

Események

Számos nemzetközi zenei versenyen nagy sikereket elért zongoraművész érkezik december elején a Zeneművészeti Karra.

"Betegbiztonság a gyógyszergyártó szemszögéből" - gyógyszerek tisztasága: technikai bravúrok és verseny az idővel címmel rendezik meg a Richter Science Club-ot december 5-én, kedden a Learning Centerben.

A Debreceni Egyetem 18 éve indította útjára központi beiskolázási rendezvényét, a DExpo-t, melyen a pályaválasztás előtt álló diákok, szüleik és pedagógusok számára nyílt napok keretében mutatja be képzési kínálatát, valamint mindazokat a szolgáltatásokat és lehetőségeket, amelyek a Debreceni Egyetemre felvételiző tanulókra várnak. 2023-ban első alkalommal a DExpo Nyíregyházára is ellátogat, ahol szintén minden információt megkaphatnak az érdeklődők a Debreceni Egyetemről.