Javul a Debreceni Egyetemen az idegrendszeri kóros betegségek kezelése

JAVUL a debreceni egyetemen AZ idegrendszeri kóros betegségek kezelése az Egyetem partnerségével megvalósuló HUSKROUA/1901/8.2/0074 azonosító számú Projekt keretében

A Debreceni Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem közös projektet valósít meg az idegsebészeti ellátás fejlesztésére vonatkozóan a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében, amely Európai Uniós forrást biztosít Ukrajna Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával közös határa mentén a területek fenntartható fejlődése, az életszínvonalbeli különbségek csökkentése, valamint közös, határokon átívelő célok megvalósítása érdekében.

A projekt átfogó célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása az idegrendszeri kóros betegségek kezelésének területén, a jelenleg elérhető legmodernebb technológiák felhasználásával. A pályázatnak köszönhetően a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában egy modern neuronavigációs rendszer kerül beszerzésre. A rendszer az agydaganatok és agyi érrendellenességek operációja során a sebészek folyamatos tájékozódását segíti, amellyel a koponyaműtétek az eddigieknél is pontosabban megtervezhetők és elvégezhetők.

A projekt megvalósítása során az Egyetem munkatársai az innovatív módszerek alkalmazásával, az agy és a gerinc idegsebészetének területén szerzett tapasztalatainak megosztásával hozzájárulnak a projekt keretében megvalósuló, országhatárokon átívelő tapasztalatcseréhez.

E tevékenység keretében 2021.10.23. és 2022.02.26. napján közös online szakmai tréning valósult meg.

 

A projekt fő adatai

Címe:

Új szabályok és technológiák bevezetése a központi idegrendszeri betegségek sebészeti kezelésére a határon túli régiókban

Azonosító száma:

HUSKROUA/1901/8.2/0074

Vezető kedvezményezett:

Ungvári Nemzeti Egyetem

Projekt Partner Kedvezményezett:

Debreceni Egyetem Klinikai Központ

Projekt összköltségvetése:

882 405 EUR

Magyar partner költségvetése:

339 705 EUR

Európai szomszédsági támogatási eszköz (ENI) támogatása:

305 734,50 EUR

Hazai társfinanszírozás összege:

33 970,50 EUR

Projekt időtartama:

2021.06.01. – 2022.09.30.

 

 

További információk az ENI Határon Átnyúló Együttműködési Programról itt érhetők el. 

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Közzététel dátuma
Letölthető dokumentumok

Események

Széchenyi és Kossuth karikatúrán – félreértések története történészszemmel címmel Velkey Ferenc, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet docense tart előadást a Science Caféban.

A Debreceni Egyetem Tehetségtanácsa konferencia keretében mutatja be a Tehetség Program munkáját.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a Lányok Napja elnevezésű országos, szakmákat népszerűsítő pályaorientációs naphoz csatlakozva várja a felsőtagozatos általános- és középiskolás diáklányokat.