HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt –Debreceni Egyetem

Új szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése antioxidáns és flavonoid hatóanyagok szuperkritikus extrakción alapuló előállítására

A HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem konzorciuma 2024. június 1-én elindította a 2023-1.1.1-PIACI-Fókusz-2024-0037 azonosítószámú kutatási pályázatát. 

A 2 éves projekt elsődleges műszaki és kutatás-fejlesztési célja egy olyan új, szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése, amely hatékonyan és szelektíven képes kinyerni hasznos hatóanyagokat a szőlőből, és az így kinyert hatóanyag-együttest bor és italtermékekbe visszadúsítva új MEW (Myricetin Enhanced Wine) borok, és MEB (Myricetin Enhanced Beverage) italtermékek készítése váljon lehetővé.

Napjainkban világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges termékek és az egészségtudatos életmódot támogató étrendkiegészítők előállítása, fogyasztása.
Az antioxidánsok és flavonoidok olyan kulcsfontosságú bioaktív vegyületek, amelyek megtalálhatóak a szőlő héjában és magjában is. Ezek számos pozitív élettani hatással rendelkeznek, mint például a szív- és érrendszer egészséges működésének támogatása, immunrendszer erősítése és rákmegelőzés. Mindezek ellenére jelenleg a gyümölcslevek, borok és egyéb élelmiszerek készítésekor ezeknek az értékes hatóanyagoknak a jelentős része elvész. A flavonoid csoportok koncentrációjának növelését segítheti a feldolgozást megelőző szelektív extrakció (szétválasztási művelet), majd a termékekbe való célzott visszajuttatás. 

Jelen kutatás-fejlesztési projekt újdonságtartalmát elsősorban a Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, és Irsai Olivér szőlőfajták héjából és magjából a quercetin, myricetin, katekin és resveratrol nevű hatóanyagok kinyerését és előállítását támogató új extrakciós módszer kifejlesztése adja. 

A pályázat eredményeként az új szőlőmag- és szőlőhéjfeldolgozó szétválasztási technológia mellett - a jótékony hatású vegyületek szőlőből történő együttes kivonásával majd visszadúsításával - új Hilltop Neszmély termékek válnak elérhetővé, amelyek a magasabb myricetin tartalom miatt hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer, az immunrendszer egészségének támogatásához, rákbetegségek megelőzéséhez. 


Projekt azonosító száma: 2023-1.1.1-PIACI-Fókusz-2024-0037
Projekt címe: Új szőlőhéj és szőlőmag feldolgozó technológia kifejlesztése antioxidáns és flavonoid hatóanyagok szuperkritikus extrakción alapuló előállítására
A szerződött támogatás összege: 880 614 000 Ft

A támogatás intenzitása: 69,11 %
A projekt kezdete: 2024. 06.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.05.31.
A tényleges befejezés dátuma: 2026.05.31.
Konzorcium vezető: HILLTOP Neszmély Szőlészeti Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt
Konzorciumi partner: Debreceni Egyetem


Debrecen, 2024. szeptember 10.

Közzététel dátuma

Események

Ebben az évben is megrendezi a felvételi döntés, pályaválasztás előtt álló középiskolások számára beiskolázási nyílt napjait a Debreceni Egyetem. Szolnokon január 8-án, szombaton számtalan program segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők az intézmény nyújtotta lehetőségekkel.

A Gazdaságtudományi Kar végzős hallgatói január 17-én, pénteken 9 és 12 órától vehetik át diplomájukat a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán.