Fitten a Főnix Fitten

2020. február 19. - 08:52 Nem csak a fiatalok rendezvénye a Főnix Fitt. Több ezren látogattak ki idén is Kelet-Magyarország legnagyobb fitneszrendezvényére, ahol háromezer négyzetméteren próbálhatták ki a különböző mozgásformákat a sportolni vágyók.

- Továbbra is elsősorban a hölgyek sportja ez a fajta csoportos mozgásforma. A visszatérő „fitneszszerelmesek” mellett, sokan érkeztek kipróbálni, ismerkedni a pilatesszel, zumbával, deep work-kel vagy éppen jógával.  Ez volt az elsődleges a célunk – jegyezte meg Dékán Tamás, a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter Kft. ügyvezetője. Nem csak a fiatal, idősebb látogatói is voltak az idei Főnix Fitt- nek. A legidősebb résztvevő 70 éves is elmúlt.

A legnépszerűbbek a nagyszínpadi bemutatók voltak idén is.

- Egyre több edzőterem jelzi bemutató szándékát, ami azt is segíti, hogy az itt kipróbált, látott mozgásformát, már ismerősök között gyakorolhatják a későbbiekben a kezdő sportolni vágyók, amennyiben hosszabb távon rászánják magukat az életmódváltásra – tette hozzá Dékán Tamás.

Az edzés élettani előadások, prevenciós mozgástani foglalkozások mellett állapotfelmérésen is részt vehettek a kilátogatók.

- Itt olyan rejtett mozgásszervi, funkcionális aszimmetriákat szűrtek ki a szakemberek, amelyek aktívabb sportolás esetén könnyen sérülést okozhatnak – tájékoztatott Szántó Sándor, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszék vezetője.
A jobb fizikai állapotban lévő, rendszeresen sportolóknak is vannak ilyen problémáik, amelyek tíz - húsz éven belül akár ízületi kopásokhoz is vezethetnek  A sportfesztiválon a regenerálódást, a rekreációs folyamatot segítő eszközökkel is kipróbálhatták az érdeklődők.

A Főnix Fittet a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter – melynek tagja a Debreceni Egyetem -, valamint a Debreceni Sportcentrum Kft. rendezte meg az egyetem és a város támogatásával negyedik alkalommal. 

Sajtóiroda - ÉE