Vílágszínvonalú műszerfejlesztés valósult meg a Debreceni Egyetemen

Záró sajtóközlemény

Vílágszínvonalú műszerfejlesztés valósult meg a Debreceni Egyetemen

2019/10/31

A „Bioimagin Hálózat: Képalkotó technológiák fejlesztése és alkalmazása - a molekuláktól az élő szervezetig” című projekt keretében olyan műszerpark létrehozása és összehangolt működtetése valósult meg, amely orvosbiológiai kutatásokban a biomolekuláris kölcsönhatások, sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek vizsgálatát teszik lehetővé az egyedi molekuláktól az élő szervezetig, így klinikai terápiák fejlesztésére nyílik mód.
A Közép-Európában is egyedülálló fejlesztés eredményeként beszerzett hat eszközből négy a Debreceni Egyetem, egy-egy eszköz pedig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem Szolgáltató Laboratóriumaiban kerültek elhelyezésre.
A műszerekkel alapvetően képalkotó eljárásokat lehet megvalósítani, ezen keresztül szolgálják a tudományos kísérleteket és innovácót. Technológiai hátteret nyújtanak többek között az emlődaganatokkal kapcsolatos vizsgálatokhoz.
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult fejlesztés létjogosultságát erősíti, hogy a projekt összhangban áll a Magyar Bioimaging Hálózat céljaival, a beszerzett világszínvonalú eszközök az európai képalkotó laboratóriumokat hálózatba szervező Bioimaging-hálózat kincsévé is váltak, ami több lehetőséget ad a magyar kutatóknak a külföldi tudósokkal való együttműködésre.

A projektről bővebb információ a https://kancellaria.palyazatok.unideb.hu/ [2] oldalon olvasható.

Debrecen, 2019. október 31.
 

Közzététel dátuma: 
2019. november 15.

Letölthető dokumentumok