A legjobb vidéki gyakorlóiskola

2019. október 17. - 11:34 Újabb középiskolai rangsorban ért el kiemelkedő eredményt a Debreceni Egyetem gyakorló gimnáziuma. A HVG összeállításában idén az ország ötödik legjobb gyakorlóiskolája lett a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája.

A Középiskola – 2020 kiadványban megjelent rangsor készítői a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2018-as kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát vették figyelembe.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája a legjobb vidéki intézményként az 5. helyet szerezte meg a gyakorló középiskolák rangsorában, az országos listán pedig az előkelő 28. helyet érte el.

- Az egyetem méltán büszke gyakorló köznevelési intézményeire, közülük is kimagaslik a Kossuth Gyakorló, amelynek eredményeit a rangsorokban elért helyezése is mutatja, de népszerűségét az oda felvételizők száma és teljesítménye is jól jelzi. Az iskola pedagógusai és az egyetemi oktatók közötti tapasztalatcsere, a közös szakmai rendezvények, továbbképzések mind-mind a tanítás, a tanulás eredményességének zálogai. Ezek minőségét és minél szélesebb körű kiterjesztését nagyon fontosnak tartjuk nem csupán a tanulók felsőfokú tanulmányokra történő felkészítésében, de a pedagógusképzés minőségének megőrzése, javítása érdekében is. Látható, hogy az egyetem és az iskola több szálon is kapcsolódik egymáshoz, a fenntartói feladatok mellett a szakmai kapcsolatok, támogatások oda-vissza kifejtik hatásukat – mondta Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

- A folyamatos megújulás, az idegen nyelvek oktatása és a valós digitális kompetenciák átadása nagy hangsúlyt kap iskolánkban. Komoly hozzáadott értéket képvisel nálunk továbbá a pedagógusok és a diákok közötti együttműködés, melyhez a szülők támogatása is társul. Tanárjelöltjeink ezekkel a kiváló képességű diákokkal és nívós tantestületünk segítségével sajátíthatják el a legkorszerűbb, 21. századi pedagógiai módszereket a Debreceni Egyetem nyújtotta minőségi oktatási háttérrel – nyilatkozta Futóné Monori Edit intézményvezető.

A Kossuth Gyakorló iránt érdeklődő általános iskolások és szüleik november 5-én és 6-án személyesen is megismerkedhetnek az intézmény programjával, tanáraival, egyedülálló környezetben elhelyezkedő épületével. A nyílt napok részletes programjai itt érhetők el: https://www.facebook.com/events/389130945097355/ [3]  https://www.facebook.com/events/903111146756112/ [4].

A napokban megjelent másik középiskolai rangsorban [5] a legjobb debreceni iskola lett a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A legjobbbiskola.hu szerkesztői az elmúlt öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményei alapján állították össze az országos listát, melyen az intézmény hatosztályos képzése a 9., a négyosztályos képzése a 13. helyen végzett, ahogy tavaly is.

Sajtóiroda-TB