Kossuth Lajos tiszteletére

2019. szeptember 20. - 12:50 Koszorúzással, kirándulással, emlékfutással és a legjobb „regiment” megválasztásával emlékeztek iskolájuk névadójára a héten a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának tanárai és diákjai.

A feljegyzések szerint a reformpolitikus maga sem tudta születésének pontos dátumát, legvalószínűbbnek 1802. szeptember 19-ét tartotta. Ehhez az időponthoz kapcsolódóan évtizedek óta megemlékezést tartanak a debreceni „kossuthos” diákok, immár három feladatellátási helyen.

A Kossuth Gyakorló gimnazistái egy héten át érdekes programokon és rendhagyó előadásokon vehettek rész délutánonként. A Kossuth-hét zárásaként az évforduló napján a hagyományoknak megfelelően az iskolarádió ünnepi műsorával kezdődött a tanítás a Csengő utcai intézményben, majd a tanulók megkoszorúzták Kossuth Lajos domborművét, felidézve a szabadságharc szellemi vezérének életútját.

A Kossuth utcai általános iskolások pénteken tartották a Kossuth-napot. Az alsó tagozatosok a város határában lévő Vekeri-tónál és a közeli arborétumban játékos vetélkedőkkel, kirándulással töltöttek el egy „regimentválasztó” napot.

A felső tagozatos diákok a Nagyerdőn döntötték el, melyik osztály viselheti egy éven át a „Legjobb Kossuthos Regiment” címet. Az 5-8. évfolyam tanulói akadályversenyen vettek részt, ahol érdekes elméleti és szórakoztató ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk, Kossuth életével, munkásságával kapcsolatosan. Gyakorlóiskola révén az akadályverseny állomásain pedagógushallgatók segítették a gyerekeket, ezzel a tanárjelöltek teljesítették az intézmény életébe való bekapcsolódásért járó kreditjeik egy részét.A szuperbajnok címért pedig a DEAC pályán rendezett emlékfutáson küzdhettek meg az osztályok 8-10 fős csapatai.

A programsorozat ezzel még nem ért véget, hiszen az Arany János téri általános iskolások a jövő hét folyamán emlékeznek meg Kossuth Lajos születéséről. Az alsó tagozatos diákok játékos kvíz-, ügyességi és sportversenyeken mérik majd össze erejüket.

Sajtóiroda - TB