DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF.20. SZÁM | 2019. MÁJUS 23.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 20. SZÁM | 2019. MÁJUS 23.

HÍREK
[2]

Sürgősségi fórum Debrecenben [2]

Sürgősségi orvostani fórumot tartottak május 17-én és 18-án a Kölcsey Központban. A hazai szaktekintélyek kiemelten foglalkoztak a kardiológiai, a tüdőgyógyászati, a gyermekgyógyászati, a bőrgyógyászati és a fertőző betegségek sürgősségi ellátásával. A kongresszuson emlékplakettel tüntették ki Szilvássy Zoltán rektort és több klinikai vezetőt.

[3]

Címlapon a debreceni kémikusok [3]

A korábbinál egyszerűbben előállítható és hatékonyabban felhasználható glikomimetikumokat hoztak létre az egyetem vegyészei. A gyógyszeriparban is hasznosítható vegyülettípus szintetizálásáról szóló kutatást bemutató publikáció a kémiai új irányainak helyet adó neves nemzetközi lapban, a New Journal of Chemistry-ben jelent meg.

[4]

Hiánypótló agrárszakkönyv [4]

Mérföldkő a szakkönyvkiadásban az agrárkar 16 oktatójának "Integrált növénytermesztés I-II-III." címmel megjelent tankönyve. Az új oktatási anyag a tudományos alapokon túl, a legmodernebb technológiai megoldásokat és a kar legújabb kutatási eredményeit összegzi. A kiadványt május 21-én mutatták be hivatalosan.

[5]

Ápolók kongresszusa Nyíregyházán [5]

A kiterjesztett hatáskörű ápolás mesterképzés, az ápolói életpályamodell és a nemzeti ápolásügyi stratégia volt a legfontosabb témája a május 16-án kezdődött kétnapos nyíregyházi konferenciának. A Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók Országos Kongresszusát 8 év után rendezte meg újra az egyetem Egészségügyi Kara.

[6]

Családi és gyermeknap [6]

Aszfaltrajzverseny, állatkerti séta, játékok és koncert várta a mintegy 700 résztvevőt szombaton, az egyetemi Családi Napon a Nagyerdei Kultúrparkban. Május 18-án tartotta gyermeknapját a bent fekvő és a már gyógyult betegeinek a Gyermekklinika is. A rendezvényen a játékok mellett nagyon népszerű volt az orvostanhallgatók által koordinált "macivizsgáló" is.


PROGRAMAJÁNLÓ

10. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás

A Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke idén 10. alkalommal rendez Térinformatikai Konferenciát és Szakkiállítást május 23-24-én a Főépületben (Debrecen, Egyetem tér 1.). A kétnapos program során prezentációk, vitaindító előadások, workshopok várják a résztvevőket.Fizioterápiás Szakmai Nap

Fizioterápiás Szakmai Nap

"Kihívások a XXI. századi fizioterápiában, innovatív módszerek és eszközök a rehabilitációban" címmel rendez szakmai napot a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszéke és Hallgatói Önkormányzata május 24-én, pénteken 8:30-tól a kar 113-as előadótermében (Debrecen, Kassai út 26.).

Tudományos ülés

A Magyar Orvosfizikai Társaság és az MTA DAB Onkológiai Munkabizottsága tart közös tudományos ülést május 24-én, pénteken 16 órától a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Konferencia és szakmai fórum

Joó Ferenc 70. születésnapja tiszteletére szervez nemzetközi tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Kémiai Tanszéke május 17-én, pénteken 10 órától az MTA DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann u. 49.).

Floridai vendégelőadó az egyetemen

"A járműipar jövője és a magyar gazdaság" címmel rendez konferenciát és szakmai fórumot a Debrecen Drive keretében a Debreceni Egyetem és a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. május 25-én, szombaton 10 órától a Nagyerdei Stadion II. emeleti VIP rendezvénytermében (Debrecen, Nagyerdei park 12.).

Élettudományi Galéria

"A növények látható és rejtett szépségei" címmel nyílik kiállítás a Növények Napja alkalmából a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszék és a Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda közös szervezésében május 25-én, szombaton 15 órakor az Élettudományi Galériában (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Kiállítás: MRE 1928-2018

A Magyar Reumatológusok Egyesületének 90 éves történetét bemutató kiállítás nyílik május 26-án, vasárnap 11 órakor a Debreceni Egyetem Elméleti Galériájában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Kiállítás a NATO-ról

"Magyarország 20 éve a NATO tagja" címmel nyílik kiállítás a Honvédelmi Minisztérium és a Debreceni Egyetem szervezésében május 27-én, hétfőn 11 órakor a Főépület III. emeleti kerengőjén (Debrecen, Egyetem tér 1.). A kiállítást megnyitja Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese és Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Elismerés az orvostudomány kiválóságainak

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar ünnepélyes keretek között adja át az Elischer Gyula, Kettesy Aladár és Went István emlékére alapított tudományos kitüntetéseket május 27-én, hétfőn 14 órától az In Vitro Diagnosztikai Tömb tantermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

XXVI. Búzatanácskozás

"A búza tápanyagellátása a sikeres termesztés kulcseleme" címmel rendezi meg idei tanácskozását a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézete, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, a DAB Agrártudományi Szakbizottsága és a Hajdú Gabona Zrt. A Böszörményi úti campus "B" épület II-es előadójában május 28-án, kedden 9:30-kor kezdődő konferenciát gyakorlati bemutató követi a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepen.

Könyvbemutató

A Medicina Könyvkiadó jóvoltából jelent meg Aradi Csaba és Tóth Csaba: Hortobágy - Képeskönyv költők és írók gondolataival című albuma, amelynek bemutatója május 28-án, kedden 17 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet előadótermében (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Szakmai rendezvény

A magfehérje pillangós növények szántóföldi bemutatójával egybekötött szakmai rendezvényt tart a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével május 29-én, szerdán 10 órai kezdettel az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet Szaktanácsadási Központjában (Nyíregyháza, Westsik Vilmos u. 4-6.).

Pszichológiai Társaság nagygyűlése

"Összetart a sokszínűség" mottóval rendezi a Magyar Pszichológiai Társaság XXVIII. Országos Tudományos Nagygyűlését a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézete május 30 - június 1. között az egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

KLTE Baráti Köre

"Multimodális kommunikáció - ahogy a számítógép látja" címmel Hunyadi László, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa tart előadást a KLTE Baráti Körének rendezvényén május 30-án, csütörtökön 17 órai kezdettel a DE Matematikai Épület M426 termében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Anyahajó Klub

"Relaxáció, meditáció, feltöltődés" címmel Tóth Levente Péter klinikai szakpszichológus vezet beszélgetést az Anyahajó Klubban május 31-én, pénteken 17 órától a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központban (Debrecen, Poroszlay u.97.).

Doktor- és díszdoktoravató az egyetemen

Idén is megrendezi a hagyományos tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepséget a Debreceni Egyetem június 1-én, szombaton 11 órai kezdettel a Főépület Aulájában. Az eseményen 91 doktorjelölt veheti át oklevelét, emellett habilitált doktori, Professor Emeritus címeket és egyetemi kitüntetéseket is átadnak.


VIDEÓ
[7]

FELHÍVÁSOK

Szünetel a vízszolgáltatás!

Ismét egész napos programkavalkáddal várja valamennyi munkatársát és hozzátartozóikat a Debreceni Egyetem 2019. június 7-én, pénteken 10-22 óra között a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén. Az eseményen történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a

Regisztráció a Dolgozói DErbi eseményre

Ismét egész napos programkavalkáddal várja valamennyi munkatársát és hozzátartozóikat a Debreceni Egyetem 2019. június 7-én, pénteken 10-22 óra között a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén. Az eseményen történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a regisztracio.unideb.hu [8] oldalon május 30-án éjfélig. Értünk. Nekünk. Velünk. - Idén már negyedszer!

Nyári napközis tábor

A Családbarát Egyetem program keretében nyári napközis tábort szervez "Te is lehetsz olimpikon!" címmel az egyetemi dolgozók 9-12 éves gyermekeinek a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ 2019. június 17-21. (7:30-16:30) között a Böszörményi úti campuson. Tervezett programok: sportfoglalkozások, sorversenyek, akadályverseny, számháború, vízibomba csata, Állatkert és Agóra látogatás, kézműves foglalkozások. Étkezés a gyermekek számára az egyetemi menzán biztosított. Részvételi díj: 10 000 Ft. Jelentkezni a https://portal.unideb.hu/hu/page/napk%C3%B6zis-ny%C3%A1ri-t%C3%A1bor [9]https://portal.unideb.hu/hu/page/napk%C3%B6zis-ny%C3%A1ri-t%C3%A1bor [9] linken lehet június 5-ig. A jelentkezéseket az érkezés sorrendjében tudják elfogadni a létszámkeret erejéig a szervezők. Bővebb információ kérhető Berényi Andrástól a 06 30 436 4790-es telefonszámon..

Földtudományi Nyári Tábor

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete 2019. július 1-5. között ötödik alkalommal szervezi meg a Földtudományi nyári táborát 4-6. osztályos általános iskolás gyerekek számára. Bővebb információ. [10] bővebb információ [11]

Földtudományi Nyári Tábor

A Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete 2019. július 1-5. között ötödik alkalommal szervezi meg a Földtudományi nyári táborát 4-6. osztályos általános iskolás gyerekek számára. Bővebb információ. [10] bővebb információ [11]

yoUDay - az egyetem napja

Folytatva a hazai felsőoktatásban egyedülálló kezdeményezést, a Debreceni Egyetem idén is izgalmas tanévindításra készül. 2019. szeptember 18-án, szerdán negyedik alkalommal rendezzük meg a yoUDay tanévnyitó show-t, amelyen várhatóan 25 ezres közösséggel ünnepelhetjük az őszi tanévindítást. A belépés egyetemi dolgozóknak és vendégeiknek 3 900 Ft/fő helyett csak 800 Ft/fő. Minden dolgozó három további főt regisztrálhat kedvezményesen a rendezvényre. Jegyek a nagyerdeistadion.hu weboldalon keresztül igényelhetők, illetve vásárolhatók május 24-től. A programról részletek hamarosan.


KÉPGALÉRIÁK
[12] [13]

Díszoklevél-átadó ünnepség az egyetem Műszaki Karán

A Neumann-társaság vándorkiállítása az egyetemi könyvtárban

[14] [15]

Nyílt napot tartottak a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szülészetén

Egészségnap a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolájában


SPORT

Futsal

Sorsdöntő meccset vív a DEAC férfi futsalcsapata hétfőn, Csömörön. Amennyiben az egyetemi együttes nyer a 18:15-kor kezdődő rangadón, úgy az ötödik helyért szállhat harcba a keresztjátékban. Az NB II-es női csapat Debrecenben gyűjtögetheti tovább a pontokat. Vasárnap 17 órától az ELTE-BEAC vendégeskedik a DESOK-ban felsőházi találkozón.

Labdarúgás

Sajóbábonyba látogat a DEAC NB III-as labdarúgócsapata vasárnap. Az utolsó előtti forduló mérkőzése 17:30-kor kezdődik. A megye I-ben a DEAC II Vámospércsen vizitál szombaton 17 órától, a DASE pedig vasárnap ugyanebben az időben lép pályára a Böszörményi úti campuson a Hajdúnánás ellen.

Amerikai futball

A Dabas Sparks otthonában játssza soron következő alapszakasz-mérkőzését a DEAC-Gladiators. A találkozó szombaton 14 órakor kezdődik a dabasi OBO Arénában.


RÓLUNK ÍRTÁK

Elnökké választották a debreceni professzort (Civishir.hu)

Csanádi Zoltánt, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatóját választotta elnökévé a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT). Kinevezését a szervezet idei országos kongresszusán vette át május elején, Balatonfüreden. Részletek. [16]

A tévhiteket is eloszlatták a Kenézy Kórház babaváró nyílt napján (Debrecen TV)

Leendő anyukáknak és apukáknak rendeztek nyílt napot kedden a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán. Az érdeklődők így láthatták a kórtermeket és a szülőszobát is. Részletek. [17]

A Debreceni Egyetem diákja nyerte a Baker McKenzie versenyét (JogászVilág)

Több száz joghallgató közül a Debreceni Egyetem tanulója nyerte meg a Baker McKenzie ügyvédi iroda versenyét - derül ki az ügyvédi iroda Jogászvilághoz eljuttatott közleményéből. A második, illetve harmadik helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem két tanulója Szász Dávid és Kádár Dóra végzett. Részletek. [18]

Amikor a március még téli hónap volt (Hajdú-bihari Napló)

A XX. század elejéig azt hitték a tudósok, hogy a történelmi korokban állandó volt az éghajlat. Ezt Szegedi Sándortól, a Debreceni Egyetem Meteorológia Tanszékének vezetőjétől tudjuk, akit az éghajlatváltozás világnapja (május 15.) apropóján kerestünk meg. Az egyetemi oktató elmondta azt is, hogy a történelmi feljegyzések, valamint a képzőművészeti alkotások számos példával szolgáltak arról, hogy bizony a mögöttünk lévő időben változott a Föld klímája. Részletek. [19]

Igazi gólvágó: a DEAC-ba és a Debreceni Egyetemre igazolt a tehetséges hokis (Dehir.hu)

Az Újpesttől érkező, mindössze 21 éves játékos sokszoros korosztályos válogatott, ám háromszor a felnőtt nemzeti csapatban is lehetőséghez jutott már. Szerződése a következő szezon végéig szól a Debreceni Egyetem együttesénél. Részletek. [20]


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 20. szám | 2019. MÁJUS 23.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide [21]. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda [22].