Egyetemünk hírei az Alföld TV-n

2019. március 04. - 15:02 Üzleti-befektetői fórum, együttműködés a Continentallal, új irányítástechnikai labor, Buzánszky Kupa, országos fagottverseny – a Debreceni Egyetem legfontosabb híreiről, eseményeiről tudósított februárban is a Díszudvar magazin.

Az Alföld Televízió műsorában beszámolót láthatnak arról, hogy vállalatspecifikus modulok oktatását és a kutatás-fejlesztés támogatását is magában foglaló együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a Continental. Az együttműködés révén az intézményben végzett szakemberek akár azonnal munkát kaphatnak majd a vállalat új debreceni gyáregységében. 

Riport készült arról, hogy a régió gazdasági szakemberei és cégvezetői számára tartott üzleti-befektetői fórumot az intézményben Palkovics László miniszter. A rendezvényen az egyetemi kutatás-fejlesztések további erősítését, a felsőoktatás, benne a műszaki képzés megújítását, és a három pillérre épülő Horizont Program hatékonyabb kihasználását szorgalmazta a járműipari központ fejlesztésével megbízott kormánybiztos. 

Interjú készült azokkal a hallgatókkal, akik szeptembertől 7-8. osztályos, hátrányos helyzetű tanulókat támogatnak majd a „Tanítsunk Magyarországért” program keretében. A mentorok nemcsak a tanulásban, hanem a pályaválasztásban is segítik majd a diákokat.

Ellátogathatnak a Természettudományi és Technológiai Kar új irányítástechnikai laborjába, ahol mostantól ipari körülmények között tanulhatnak a villamosmérnök hallgatók. Megtudhatják, miért készítettek egyedülálló, komplex adatbázist a Debreceni Egyetem kutatói általánosságban a magyar, illetve azon belül az észak-kelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról, valamint az azt befolyásoló tényezőkről.

Tudósítást láthatnak a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának ide üléséről, amelyen kiemelten foglalkoznak a Chron betegség korszerű ellátási lehetőségeivel, illetve az életminőséget jelentősen befolyásoló hasmenéses kórképek különböző formáival is, valamint arról a négynapos tanfolyamról, melyet az Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszéke és közreműködő partnerei rendeztek a Kölcsey Központban.

A műsor végén pedig részt vehetnek a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa nagydöntőjén, illetve a Zeneművészeti Kar országos fagottversenyén, amellyel a két évvel ezelőtt elhunyt Keszler György fagottművész emléke előtt tisztelegtek.

Sajtóiroda – TB