DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XX. ÉVF. 3. SZÁM | 2019. JANUÁR 24.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XX. ÉVF. 3. SZÁM | 2019. JANUÁR 24.

HÍREK
[2]

Gazdasági évindítás 2019 [2]

Gazdasági évindító partnertalálkozón mutatta be pénteken a Debreceni Egyetem tavalyi eredményeit és jövőbeni elképzeléseit Bács Zoltán. A kancellár az idei tervekről szólva elárulta, hogy a fő fókuszterület a műszaki képzés és az innovációs környezet fejlesztése, valamint az innovációs pénzügyi ökoszisztéma megteremtése lesz.

[3]

Konferencia a modern gazdálkodásról [3]

A legújabb fejlesztéseket, technológiákat ismerhették meg a termelők csütörtökön a Böszörményi úti campuson rendezett Kukorica- és búzakonferencián, ahol több mint 250 gazdálkodó vett részt, és 16 szakmai előadás hangzott el. A cél, hogy a gazdálkodók tudásának bővítésével egyre hatékonyabb legyen a termelés.

[4]

Családközpontú szülészet [4]

Az anya, a baba és az apa is pozitív élményekkel, pszichológiai szempontból is egészségesen hagyja el a kórházat - ez a célja a családközpontú szülészetnek Szeverényi Péter szülész-nőgyógyász, a szakterület úttörője szerint. A témáról tartott tudományos ülésen egykori kollégái, pályatársai, barátai és tisztelői köszöntötték a 70 éves szaktekintélyt.

[5]

Művészeti kutatás indul [5]

Az általános iskolás tanulók kötelező tanórán kívüli művészeti tevékenységét és a művészeti rendezvényeken való részvétel lehetőségeit vizsgálja az egyetem zenepedagógiai kutatócsoportja a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. Hazánkban ilyen jellegű, átfogó vizsgálat eddig még nem készült. A felmérést első körben az Észak-alföldi régióban végzik el.

[6]

A jótékonyság jegyében bálozták [6]

 

Az idei Debrecen Város Bálján a Debreceni Karitatív Testület javára gyűjtöttek szombaton. Szilvássy Zoltán rektor köszöntőjében felidézte: a középkor óta szemtanúi vagyunk, hogy a debreceniek különösen fogékonyak arra, hogy szoros összefogással érjék el céljaikat. Ez jellemzi a város, a kamara és az egyetem kapcsolatát is.


PROGRAMAJÁNLÓ

Új Nemzeti Kiválóság Program Konferencia

Idén is megrendezi az intézményi Új Nemzeti Kiválóság Program Konferenciát január 28-án, hétfőn 13 órai kezdettel a Főépület tantermeiben (Debrecen, Egyetem tér 1.) a Tudományos Igazgatóság. A rendezvényen azok az ösztöndíjasok számolnak be eredményeikről, akik a 2018/2019-es tanévben támogatást nyertek el kutatásaikra.

Ünnepi referáló ülés

Megalakulásának 15. évfordulója alkalmából Ünnepi referáló ülést tart január 28-án, hétfőn 13 órától a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara a DE FOK Nagyelőadójában (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.).

Pályaorientációs Nap

Szakmai fórummal egybekötött Pályaorientációs Napot rendez január 29-én, kedden 10 órától a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma (Debrecen, Mezőgazdász u. 1.).

Science Café

"Megérkezett a civilizáció a déli Csendes-óceán lakatlan szigeteire" címmel Radócz László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője tart előadást a környezetszennyezés hatásairól január 30-án, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

Konzervatóriumi esték - olasz barokk muzsika

Girolamo Frescobaldi, Francesco Mancini, Dario Castello, Alessandro Scarlatti, Francesco Geminiani és Antonio Vivaldi műveiből összeállított válogatást hallhat a közönség Viha Levente, Kovács Zita - furulyák, Scholz Anna - barokk cselló, Konta Noémi - csembaló közreműködésével január 30-án, szerdán 19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).

Téli diplomaosztó ünnepségek

Folytatódnak a téli diplomaosztó ünnepségek a Debreceni Egyetemen. Február 1-én, pénteken 11 órától a Bölcsészettudományi Kar 150, 13 órától a Természettudományi és Technológiai Kar 80, 15 órakor pedig az Informatikai Kar 120 végzőse veheti át oklevelét a Főépület Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.) rendezett eseményen. Az ünnepségeket élőben közvetíti a hirek.unideb.hu oldalon az egyetem Multimédia E-learning Technikai Központja.

Anyahajó Klub

"A szoptatásról: tények és tévhitek" címmel rendezi soron következő foglalkozását a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ Anyahajó Klubja, melynek vendége Kungler-Gorácz Orsolya laktációs szaktanácsadó, gyógyszerész lesz február 1-én, pénteken 17 órától a Böszörményi úti campus, Veres Péter Kollégium III. emelet 323. szobájában (Debrecen, Böszörményi út 140-142.). A programra január 31-én 12 óráig lehet regisztrálni a demek2@unideb.hu [7] emailcímen.


VIDEÓ
[8]
[9]

KÉPGALÉRIÁK
[10] [11]

Gazdasági évindító partnertalálkozó az Aulában

Kukorica- és búzakonferencia a Böszörményi úti campuson

[12] [13]

Tudományos ülés Szeverényi Péter 70. születésnapja alkalmából

Kisgyermeknevelők V. Szimpóziuma a hajdúböszörményi karon


SPORT

Röplabda

Újra a DESOK-ban lép pályára a DEAC férfi röplabdacsapata az Extra Ligában. Az ellenfél ezúttal a FINO Kaposvár lesz szombaton 17 órától. Az NB II-ben szereplő lányok az MVSC-MVSI otthonában játszanak szombaton 17 órától.

Jégkorong

Nekivág a középszakasz küzdelmeinek a DEAC jégkorongcsapata az Erste Ligában. David Musial legénysége szombaton 17:30-tól a Csíkszereda, majd hétfőn 17:30-tól a Brassó otthonában lép jégre.

Kosárlabda

Ismét idegenben lép pályára a DEAC kosárlabdacsapata az NB I. A-ban. Bodnárék szombaton 18:30-kor a Serco-TF-Budapest otthonában játszanak.

Futsal

4-0-s előnyről várja a Magyar Kupa nyolcaddöntő visszavágóját a DEAC női futsalcsapata a Mezei-Vill ellen. A lányok vasárnap 18:30-kor fogadják a berettyóújfaluiakat a DESOK-ban.

Floorball

Az éllovas Phoenix Fireball otthonában gyűjtené tovább a bajnoki pontokat a DEAC floorballcsapata. A találkozó szombaton 18:30-kor kezdődik Törökbálinton.


RÓLUNK ÍRTÁK

A magyar vállalkozások képesek a 21. századi technológia használatára (Hirado.hu)

György László, a Debreceni Egyetem (DE) gazdasági évindító partnertalálkozóján A felsőoktatás szerepe az innovációban és a gazdaság fejlesztésében címmel tartott előadásában jelezte: a magyarországi vállalkozások 3 százaléka külföldi tulajdonú, s ezek adják a hozzáadott érték több mint 50 százalékát, vagyis háromszor termelékenyebbek, mint a hazai vállalatok. Részletek. [14]

Gazdasági évindító a Debreceni Egyetemen (FM90 Campus Rádió)

Jelentős fejlesztési cél a közel 100 éves Egyetem téri Főépület korszerűsítése, amelyen még az eredeti, 1931-es külső vakolat van. A második ütemben az orvos- és gyógyszerésztudományi képzőhelyeket modernizálnák, illetve bővítenék, valamint az agrár- és élelmiszeripari képzések feltételeit is javítanák. Részletek. [15]

Orvosképzés 21. századi módra, Debrecenben (Weborvos.hu)

Nemzetközi oktatási, klinikai és tudományos tapasztalatokkal rendelkező szaktekintélyektől sajátíthatják el a gyógyítást a Debreceni Egyetem leendő orvostanhallgatói. A hazai és nemzetközi elitbe tartozó, 100 éves fennállását tavaly ünneplő debreceni orvosképzés versenyképessége vitathatatlan. Az intézmény által kiadott diplomát számos országban, többek között az Amerikai Egyesült Államokban is elfogadják. Részletek. [16]

Zenepedagógia kutatás indul az Észak-Alföld régióban (Magyar Idők)

Zenepedagógiai kutatást indít az Észak-Alföld régió általános iskoláiban a Debreceni Egyetem (DE) kutatócsoportja a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával - jelentették be egy csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón. Részletek. [17]

Ezúttal is jótékonykodtak (Hajdú-bihari Napló)

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg Debrecen Város Bálját január 19-én a Kölcsey Központban. Ötödik éve szervezi a debreceni önkormányzat a Debreceni Egyetemmel és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen az eseményt. Részletek. [18]


A Debreceni Egyetem Hírlevele XX. évf. 3. szám | 2019. JANUÁR 24.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide [19]. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda [20].