Egyedülálló mesterképzés a DE-n

2017. november 10. - 10:44 Az országban elsőként a Debreceni Egyetem indít mesterszintű mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnök képzést. Nappali és levelező tagozaton összesen 35-en kezdhetik meg tanulmányaikat az új mesterszakon 2018 februárjában. Jelentkezni november 15-éig lehet.

A klímaváltozás a mezőgazdaság területén világszerte vízgazdálkodási gondokat okoz. Egyre fontosabb az olyan komplex mesterszintű ismeretek elsajátítása, amelyekkel a leendő szakemberek hozzá tudnak járulni a problémák elhárításához – a feltárástól egészen a megoldások kidolgozásáig. Az ezt célzó mezőgazdasági vízgazdálkodási MSc-képzés indítását az Oktatási Hivatal az országban elsőként a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán engedélyezte.

Az új típusú területi vízgazdálkodással foglalkozó szak átfogja a hagyományos és precíziós öntözéstechnológiát, a vízrendezési és -minőségvédelmi feladatokat, a szennyvíz-, a szennyvíziszap- és a hígtrágyakezelést, a holtágak és vizes élőhelyek fenntartását. A hallgatók elsajátítják a földhasználattal összefüggő integrált vízgyűjtő gazdálkodási feladatokat, gyakorlatot szereznek a korszerű alkalmazott hidrológiai, hidraulikai, térinformatikai, távérzékelési, adatgyűjtési és modellezési kompetenciákban. A képzéshez nemzetközi szinten is kimagasló szintű technológiai, informatikai és gyakorlati lehetőségeket biztosít a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar.

A Debreceni Egyetem mezőgazdasági vízgazdálkodási MSc-képzésén nappali tagozaton húsz, levelezőn tizenöt hallgató kezdheti meg tanulmányait 2018 februárjában. Az alapdiplomával rendelkező hallgatók kizárólag a felvi.hu honlapon elérhető e-felvételin [3] keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket november 15-én éjfélig. További információkat a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tanulmányi Osztályán [4] kaphatnak.

 

Sajtóiroda