DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL XVIII. ÉVF. 39. SZÁM | 2017. OKTÓBER 5.

DEBRECENI EGYETEM HÍRLEVÉL

XVIII. ÉVF. 39. SZÁM | 2017. OKTÓBER 5.

HÍREK
[2]

Mérlegen az egyetemi teljesítmény [2]

A Debreceni Egyetem komoly oszlopa a magyar felsőoktatásnak - állapította meg előzetesen a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság látogató bizottságának elnöke az intézményben tartott vizsgálaton. Ötévente kötelező minden magyar felsőoktatási intézmény számára az intézményakkreditáció.

[3]

Jubilált az idegen nyelvű orvosképzés [3]

Harminc évvel ezelőtt indult Debrecenben az angol nyelvű orvosképzés. Az évforduló alkalmából díjátadó ünnepi ülést tartott csütörtökön az Általános Orvostudományi Kar az Aulában. Az eseményen Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős kinevezett tárca nélküli miniszter gratulált az intézmény teljesítményéhez.

[4]

Szenior Egyetem Debrecenben [4]

Gyógyszerkutatások, földrengés- és katasztrófa-előrejelzés, középkori mindennapok, élelmiszerbiztonság - a legfrissebb tudományos eredményekkel gazdagodhatnak, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem októberben induló kurzusán. A kétféléves, ingyenes program 6-6 előadást foglal magába.

[5]

Éjjel-nappal tudomány [5]

Idén mozgalmasan, egy mentési bemutatóval indult a Kutatók Éjszakája, amelyhez ebben az évben már 11. alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem. A csaknem éjfélig tartó rendezvényen ezúttal több mint 100 tudományt népszerűsítő programmal várta az intézmény a látogatókat, akik az egyetem olyan titkos helyeire is bejuthattak, ahová máskor nem.

[6]

Sorsoltak a Buzánszky-kupában [6]

Hétfőn este sorsolták ki a Debreceni Egyetem nagymúltú labdarúgó tornájának csoportbeosztását. Az idei Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupára 86, köztük 5 női csapat nevezett. A verseny alap- és kieséses szakaszát október 2. és január 25. között rendezik, a Fair Play Hét pedig október 30-tól november 2-ig tart.


Programajánló

Díszoklevél-átadó ünnepség

Rubin-, vas-, gyémánt- és aranydiplomát vehetnek át az egyetem egykori végzősei a Bölcsészettudományi Kar jubileumi ünnepségén október 8-án, vasárnap 11 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvarán (Debrecen, Egyetem tér 1.). Ugyanezen a napon 14 órakor kezdődik a Természettudományi és Technológiai Kar jubilánsainak ünnepsége, ugyancsak a Díszudvaron.

Mentálhigiénés Egyetemi Napok

Idén 15. alkalommal szervezi meg a Mentálhigiénés Egyetemi Napokat október 9-19. között a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a Lelkierő Egyesülettel közösen. Részletes program. [7]

A nyelvtanulás fontosságáról

A Magyarországon működő európai kulturális intézetek az Európai Bizottsággal együttműködve nyolcadik alkalommal rendezik az Európai Nyelvi Koktélbárt. A debreceni programok október 10-én, kedden 14 órakor kezdődnek a Debreceni Egyetem Főépületében (Debrecen, Egyetem tér 1.). Bővebb információ. [8]

Szakmai nap az egyetemi óvodában

"Elmélet és gyakorlat?!" címmel rendez szakmai napot a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája október 11-én, szerdán 8 órai kezdettel a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar konferenciatermében (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.).

Klasszikus orosz irodalmi hagyományok

"Klasszikus orosz irodalmi hagyományok Jurij Poljakov: Szökni szeretnék című regényében" címmel Teleki Anna tart előadást a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Komparatisztikai Műhelyének programjában október 11-én, szerdán 14 órától a Debreceni Egyetem, Főépület, III. em. 303-as tantermében (Debrecen, Egyetem tér 1.).

Az Ipar napjai Debrecenben 2017

Szakmai napokat tart október 12-14. között az "Ipar napjai Debrecenben 2017" program keretén belül a Debreceni Egyetem Műszaki Kara (Debrecen, Ótemető u. 2-4.). Bővebb információ. [9]


Zenés Irodalmi Estek

"Állatokra hangolva" címmel Balázs J. Endre "öltő-költő" és Pless Attila zongoraművész tart vidám, verses-zenés estet a DE Közművelődési Titkárság Kulturális és Szervezési Iroda rendezésében október 5-én, csütörtökön 18 órától a Nagyerdei Víztorony rendezvénytermében.

Világjáró Klub

Folytatódnak a Világjáró Klub programjai a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, valamint a Közművelődési Titkárság és Szervezési Iroda rendezésében. Makleit László "Uruguaytól az Amazonaszig" címmel október 10-én, kedden 18 órától tart előadást a Belgyógyászati Intézet A épület ( I. sz. Belklinika) tantermében (Debrecen, nagyerdei krt. 98.).

Universitas-Debrecen hangversenysorozat

"Galántától Gyergyóremetéig . . ." címmel a Jánosi együttes ad koncertet Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából az Universitas-Debrecen hangversenysorozat keretében október 10-én, kedden 19 órától a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.).


Videók
[10]
[11]
[12]

Képgalériák
[13] [14]

Intézményakkreditációs eljárás: a MAB Látogató Bizottsága az egyetemen

Bizonyíték alapú ájurvéda - tudományos szimpózium az egyetemen

[15] [16]

Kutatók Éjszakája - látványos bemutatók és előadások

Jubileumi diplomaosztó az Általános Orvostudományi Karon


Sport

Labdarúgás

 

A hét forduló után veretlen DEAC II. a hétvégén Püspökladányban lép pályára a megye II. következő fordulójában. A mérkőzés szombaton 14 órakor kezdődik.

 

A DASE Hosszúpályiban javíthat a Berettyóújfalutól az előző fordulóban elszenvedett 3-0-s vereség után. A Hosszúpályi-DASE megye I-es találkozó vasárnap 14 órakor kezdődik.

 

Az NB III-as bajnoki tabellán jelenleg 5. DEAC a 7. helyen álló Cigándhoz utazik a hétvégén. A 9. forduló mérkőzése vasárnap 15 órakor kezdődik a Cigándi Városi Stadionban.

Kosárlabda

A bombaerős Atomerőmű SE csapatát fogadja az újonc DEAC az NBI A-csoportjának 2. fordulójában. A szombaton az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban 17 órától kezdődő találkozó esélyese a jelentősen megerősített Paks, ráadásul a sérülések miatt továbbra sincs könnyű helyzetben a hajdúsági csapat.

Kézilabda

A DEAC férfi kézilabdacsapata a bajnokság 4. fordulójában október 7-én, szombaton Balmazújvárosba utazik. Az NB 1/B keleti csoportjának megyei rangadója 18 órakor kezdődik.

Futsal

A DEAC NB 2-es női futsalcsapata pénteken játszik Újfehértón, a Nyírség NSC csapata ellen. A meccs 19 órakor kezdődik.

A férfi futsal NB 1 első fordulójában 5-3-ra kikapott a DEAC a Nyírgyulaj gárdájától. Az egyetemi csapat a következő fordulóban, október 9-én, hétfőn 18.30-tól a Veszprém vendégeként lép pályára.


Rólunk írták

Egyetemek sportegészségügyi együttműködése (Weborvos.hu)

A sport- és egészséggazdaság területéhez kapcsolódó ökonómiai alapkutatásokra nyert európai uniós forrásokat a Debreceni Egyetem (DE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint a Széchenyi István Egyetem konzorciuma - jelentette be a sportért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón, Debrecenben. Részletek. [17]

Pneumatika Laboratóriumot avattak Debrecenben (Techmonitor.hu)

Átadták az AVENTICS Hungary első pneumatika laboratóriumát a Debreceni Egyetemen. Az Aventics Hungary Kft. egy a legmodernebb pneumatikai- és vezérléstechnikai megoldásokkal felszerelt oktatóterem kialakításával támogatja az intézmény gyakorlatorientált mérnökképzését. A sokéves együttműködés a duális képzés keretében szeptember 27-én egy újabb területen bővült a laboratóriummal, ahol a mérnökhallgatók az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelő oktatásban részesülhetnek. Részletek. [18]

Jubiláló orvosokat köszöntöttek a Debreceni Egyetemen (Debreceninap.hu)

Életpályájuk példaértékű a fiatal kollégák számára - hangsúlyozta Mátyus László dékán az 50, 60 és 65 éve végzett orvosok díszoklevél átadó ünnepségén szombaton a Debreceni Egyetem Aulájában. Részletek. [19]

Kutatók éjjele a Debreceni Egyetemen (Hajdú-bihari Napló)

Idén 11. alkalommal csatlakozott a Debreceni Egyetem (DE) a Kutatók Éjszakájához, melyen több mint 100 program várta a tudomány iránt érdeklődőket. Részletek. [20]

Akik a campuson kívül is naggyá teszik a Debreceni Egyetemet (Civishir.hu)

A 2016/17-es tanévben rendezett hazai és nemzetközi sporteseményeken kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó hallgatókat köszöntötték a Debreceni Egyetem napja, a yoUDay keretében rendezett ünnepségen a Nagyerdei Stadionban. Részletek. [21]


A Debreceni Egyetem Hírlevele XVIII. évf. 39. szám | 2017. OKTÓBER 5.

A hírlevelet a Debreceni Egyetem minden dolgozója megkapja. Amennyiben le szeretne róla iratkozni, kattintson ide [22]. Lapzárta minden szerdán 12 órakor. Felelős kiadó: DE Rektori-Kancellári Kabinet Sajtóiroda [23].