Ajándék laptop mentorált diákoknak

2020. szeptember 30. - 16:17 Harminchárom debreceni általános iskolás vette át hordozható számítógépét szerdán a Debreceni Egyetemen a Tanítsunk Magyarországért Program keretében. Az ABC Alapítvány támogatásának köszönhető négy helyszínen összesen 95 mentorált részesült a felajánlásból.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Klebelsberg Központ együttműködésében négy városban: Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsett egy időpontban szervezett, online kapcsolattal közvetített rendezvényen a mentoráló egyetemi hallgatók és az általános iskola 7-8. évfolyamán tanuló mentoráltak vettek részt.

A 2018 decemberében útjára indított komplex, elsősorban a kortárs mentorálás módszerére építő szakmai program célja, hogy az általános iskolások olyan készségeket, képességeket és társadalmi mintákat sajátítsanak el, amelyek hosszú távon segíthetik tanulmányaik sikeres befejezését és munkaerőpiaci elhelyezkedésüket.

A Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában rendezett eseményen 33 tanuló kapott laptopot az ABC Alapítvány felajánlásának köszönhetően.

- A felnőttek számára a legjobb „befektetés”, ha tanulni vágyó fiatalokkal törődnek, remélve, hogy felnőve ők is segítséget nyújtanak majd az arra rászorulóknak – fogalmazott a debreceni eseményen Szekeres Pál miniszteri biztos. Az ABC Alapítvány elnöke kiemelte: a kormányzat, a civil szervezetek, az egyetemek és a diákok összefogásának köszönhetően a mentorált fiatalok bölcsen és jól hasznosíthatják a most átadott eszközöket.

A Tanítsunk Magyarországért programhoz 2019 tavaszán csatlakozott a Debreceni Egyetem, ahol azóta már a harmadik hallgatói kurzus szerveződött a mentorálás fortélyainak elsajátítására, egyre növekvő hallgatói érdeklődés mellett.

– Célunk egy olyan mentorprogram kialakítása volt, amely egyrészt segíti a régióban az általános iskolák felső tagozatos diákjainak felzárkózását, tanulmányaik folytatását közép-, vagy akár felsőfokon is – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Forisek Péter. A Debreceni Egyetem tanárképzési főigazgatója kiemelte, hogy három félév alatt megtízszereződött a kurzust végző egyetemi hallgatók száma, akik a tanulmányi kreditpontok mellett ösztöndíjban is részesülnek, emellett havi rendszeres támogatást is kapnak a mentormunka végzése során, hogy lehetőségük legyen közös programok szervezésére a támogatott fiatalokkal.

Az ajándék laptopokat Szekeres Pál és Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese adta át a mentorált diákoknak a Főépület Aulájában.

Sajtóiroda - BZs