Komolyzenei koncertek biztonsággal

2020. szeptember 18. - 11:29 A Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen, a Régi Zene és a Steinway hangversenysorozatát is elindítja a járványügyi szabályok betartásával a Zeneművészeti Kar és a Jövő Művészetéért Alapítvány. A közönség egy ajándékkoncertet is meghallgathat.

Rendhagyó évadindító ajándék hangversenyt rendez a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara szeptember 21-én. Ezzel hivatalosan is kezdetét veszi az őszi komolyzenei évad az intézményben. A Beethoven 250 – Kamaraest Bartha Dénes emlékére című koncertet a biztonsági előírások maximális betartásával rendezik meg a Főépület Aulájában, így szeretnék kárpótolni a közönséget a járványhelyzet miatt elhalasztott koncertekért.

Az évadban jubileumot is ünnepelnek: a Konzervatóriumi Esték sorozatot és a Hang-Játék-Zene ifjúsági élménykoncerteket már huszadik alkalommal rendezik meg az egyetemen. Az ifjúsági sorozat műsorát is összeállították, ám koncertek csak akkor lesznek, ha a körülmények engedik. A ZK arra is készül, hogy az iskoláknak eljuttatják a felvételeket, így azok rendhagyó énekóraként épülhetnek be a tananyagba.

A négy sorozatban összesen huszonkét hangversenyt láthat a közönség, a programban hét olyan koncert is szerepel, amelyek az előző évadban elmaradtak, így az elmúlt évben bérlettel rendelkezők számára is biztosítják a korábban beígért hangversenyeket.

Váradi Judit, a Zeneművészeti Kar docense, művészeti menedzser, a hangversenysorozatok főszervezője elmondta: a fellépések nemcsak a közönség, hanem a hallgatók és az oktatók számára is fontosak.

- A hallgatók példát látnak, az oktatók példát mutatnak. Azok a művészek, akik tanítják a fiatalokat, fellépésükkel gyakorlatban is megmutatják, amit az egyetemen oktatnak, ráadásul a hallgatók színpadi gyakorlatot is elleshetnek tőlük. A meghívott vendégek esetében nemzetközi kitekintést is kínálunk. A hangversenyeken a repertoár bővítése mellett a fiatalok megtapasztalhatják, mi az a szakmai szint, aminek elérését célul kell kitűzzék maguk elé. Nagyon jók az online koncertek, de az élő zene varázsát nem lehet helyettesíteni – fogalmazott Váradi Judit.

Hangsúlyozta: annak érdekében, hogy a hangversenylátogatás a lehető legbiztonságosabb legyen, minden esetben figyelembe veszik a járványügyi előírásokat, így a közönség számára kötelező lesz a maszkok viselése, használniuk kell a helyszíneken elhelyezett kézfertőtlenítő automatákat, szükséges az előírt biztonságos távolság megtartása. A nézőtéren is ennek megfelelően helyezik majd el a székeket.

A ZK docense közölte azt is, hogy minden egyes koncert megtartásáról felelősségteljesen fog dönteni a kar. Azzal, hogy megalkották az évad tervét, megteremtették a hangversenyek megrendezésének lehetőségét.

A hangversenysorozatokra rendhagyó módon ezúttal nem lehet bérletet váltani, minden esemény külön belépővel látogatható.

A koncerteket a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában, valamint a Zeneművészeti Kar Liszt termében rendezik a műsor akusztikai feltételeinek megfelelően.

Sajtóiroda - BZ

A hangversenysorozatok programja a csatolt dokumentumban érhető el.