Megjelent az Egyetemi Élet

2020. szeptember 18. - 10:57 A lapban olvashatnak többek között a Debreceni Egyetem rendhagyó tanévnyitójáról, az intézmény új mobil applikációjáról és a könyvtári fejlesztésről is. Az Egyetemi Élet szeptemberi száma letölthető az unideb.hu portálról.

Felelősségteljes magatartást, az óvintézkedések betartását kérte az egyetem új polgáraitól a különleges helyszínen, a Főépület előtt rendezett tanévnyitón Szilvássy Zoltán rektor. A 14 karon 9000 elsőéves, összesen több mint 30 ezer hallgató számára kezdődött meg a 2020/21-es tanév – számol be a szeptember 8-ai ünnepi rendezvényről a lap legújabb száma. 

Az Egyetemi Életben arról is olvashatnak, hogy a tanévnyitó napján, a Mesterséges Intelligencia Stratégiát ismertető programon jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy a Debreceni Egyetemen hozzák létre a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség adatelemző központját, és növelik az intézményben működő szuperszámítógép kapacitását.

Képes összeállítást közöl a lap arról, hogy hivatalosan is átadták a Debreceni Egyetem megújult Egyetemi és Nemzeti Könyvtárát. Az összesen csaknem 400 millió forintos ráfordítással megvalósult beruházásnak köszönhetően 21. századi, megújult infrastruktúra várja a látogatókat.

A szeptemberi számban az intézmény új mobil applikációját, az UD Studyversity-t is bemutatják, amelyet hallgatóknak készítettek. Az alkalmazás bevezetésének célja többek között, hogy segítsen eligazodni az egyetemi mindennapokban és a tanulmányokkal kapcsolatban gyorsan elérhető információkat biztosítson.

A lap ír arról, hogy az egyetem kancellárját, Bács Zoltánt választotta alelnöknek tisztújító ülésén a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, illetve arról is, hogy új elnök, Csont István áll a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának élén.

Interjú olvasható Forisek Péter tanárképzési főigazgatóval, aki egyebek mellett a tanárképzésben részt vevő hallgatók ösztöndíj programjairól beszél.

A sportoldalakon megjelent egy beszélgetés Balogh Pállal, a DEAC labdarúgócsapatának vezetőedzőjével, Berta Ákossal, a DEAC jégkorongcsapatának csapatkapitányával, illetve Kovács Adriánnal, a kosárlabdacsapat vezetőedzőjével az együttesek előtt álló feladatokról, kihívásokról. 

Az Egyetemi Élet letölthető az egyetem honlapjáról [3].

Sajtóiroda - CzA