Oláh Éva professzorra emlékeztek

2020. szeptember 18. - 09:50 A Gyermekklinikán felavatták az egykori igazgató domborművét. A tavaly elhunyt iskolateremtő gyermekorvos 15 évig, 1992 és 2007 között irányította az intézmény oktató, kutató és gyógyító munkáját.

Oláh Éva emléke előtt Lakatos Aranka szobrászművész alkotásával tiszteleg a Gyermekklinika. A domborművet a járványügyi óvintézkedések miatt szűk körben, kollégái és tanítványai jelenlétében avatták fel kedden az intézmény előterében. 

- Oláh Éva számtalanszor volt az év oktatója, hazai és nemzetközi gyermekgyógyász és klinikai genetikai tudományos társaságok vezetője, vezetőségi tagja. Szakmai felkészültségével, a gyermekek iránti empátiájával, derűjével mutatott példát tanítványainak – emlékezett egykori mesterére a Gyermekklinika jelenlegi igazgatója, Szabó Tamás egyetemi docens.

Egykori tanítványai, kollégái felidézték, hogy néhai professzor munkáját, iskolateremtő tevékenyégét. A klinikán eltöltött több mint ötven éves pályafutása során végigkísérték Hippokratész szavai, mely az emléktáblán is olvasható: Salus aegroti, suprema lex esto - A beteg java a legfőbb törvény.

Az alkotást a professzor özvegye, Ács Géza, a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék docense leplezte le.

Sajtóiroda - CzA