Innováció az algatenyésztésben

2020. augusztus 25. - 16:08 Steril mikroalga biomassza létrehozására alkalmas zárt rendszerű fotofermentációs berendezés kifejlesztésére hozott létre konzorciumot a Debreceni Egyetem ipari partnereivel, a Zolend Kft-vel és az Albitech Kft-vel.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal mintegy 900 millió forintos támogatásával valósul meg az a közös projekt, amelynek keretében nagy hozzáadott értékű algatenyésztésekhez alkalmas fotobioreaktor kifejlesztésén, illetve egy algák segítségével előállított piaci termék bevezetésén dolgoznak az egyetemi és ipari szakemberek.

A szereplők számára az évek során bebizonyosodott, hogy nincs a piacon olyan fotobioreaktor, illetve algatenyésztési technológia, ami optimális tenyésztési körülmények mellett nagy mennyiségű steril mikroalga előállítást teszi lehetővé.

A projekt szakmai vezetője, Emri Tamás, a Debreceni Egyetem Természettudományi Kar Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék egyetemi docense a keddi projektnyitó rendezvényen kifejtette, hogy az algák nagyfokú biodiverzitása az ipar érdeklődését is felkeltette, hiszen az élelmiszeripartól a mezőgazdaságon át a szennyvíztisztításig számos területen alkalmazzák őket. Ehhez azonban az iparnak szüksége van olyan berendezésre, amely nagy mennyiségben képes steril algatenyésztésre. A Debreceni Egyetem a biotechnológiai és bioanalitikai hátteret, a Zolend Kft. a gépészeti és műszaki hátteret, az Albitech Kft. az algatechnológiákat biztosítja.

- A Debreceni Egyetem célja egy olyan biotechnológiai jelentőségű algatörzsgyűjteménynek a létrehozása, amely hatékonyan ki tudja elégíteni az iparvállalatok igényeit. Az algatörzseket olyan tulajdonságaik alapján karakterizáljuk, amelyek az együttműködő partnerek számára fontosak lehetnek. Másrészt olyan technológiákat szeretnénk adoptálni, amelyek révén nagyszámú algamintát rövid időn belül megbízhatóan és költséghatékonyan tudunk elemezni, és segítséget nyújthatunk a törzsfejlesztésben, illetve a gyártási folyamatok optimalizálásában – tájékoztatott Emri Tamás egyetemi docens. A projekt szakmai vezetője hozzátette: a konzorcium tagjai az elmúlt évtizedben jelentős tudásanyagot halmoztak fel az alga-biotechnológia területén, így hazai viszonylatban egyedülálló tudományos-technológiai-műszaki erőt és tapasztalatot képviselnek.

A nyitórendezvényen köszöntőt mondott Barcsa Lajos. Debrecen alpolgármestere kiemelte, hogy a város gazdaságfejlesztési stratégiájában a nagyvállalatok mellett fontos szerep jut a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a Debreceni Egyetem tudásbázisára támaszkodva tudnak innovatív technológiákat és termékeket kifejleszteni.

A projekt keretében három év alatt megvalósuló fejlesztésről Sólyom Zoltán, a Zolend Kft. ügyvezetője beszélt, aki vázolta a megoldandó technológiai kérdéseket, az algareaktorok műszaki kihívásait, illetve a projekt menetét, céljait. Hogyan neveld az algád? címmel Bencsik Attila, az Albitech Kft. ügyvezetője tartott előadást az algatenyésztés technológiájáról, Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezetője pedig a kutatás-fejlesztés és az innováció meghatározó mozzanataira mutatott rá prezentációjában.

A „Nagy hatékonyságú steril mikroalga biomassza létrehozására alkalmas zárt rendszerű fotofermentációs berendezés kifejlesztése” (2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00228) című projekt 2022. december 31-ig tart, összköltsége: 1 254 186 822 Ft, amelyből az elnyert támogatás: 881 623 499 Ft.

Sajtóiroda - TPL