Koronavírus-adatbázis a DEENK-ben

2020. június 24. - 13:11 Két tematikus gyűjteménnyel járul hozzá a koronavírussal kapcsolatos megbízható források megismeréséhez, valamint az intézményben folyó hasonló témájú kutatások bemutatásához a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK). A listák nyilvánosan hozzáférhetők.

Június elejétől egy kattintással elérhetők az iDEa Tudóstérben azok a tudományos cikkek, amelyeket a Debreceni Egyetem kutatói írtak a COVID 19-cel kapcsolatban. A lista a Tudóstér kezdőoldalán, az erre a célra létrehozott, önálló ablakból nyitható meg a https://tudoster.idea.unideb.hu/hu [3] oldalon.

- A koronavírus elleni harc, az igyekezet, hogy mindent megtudjunk a vírusról, annak terjedéséről és lefolyásáról kiemelt fontossággal bír a tudományban – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Fazekas-Paragh Judit. A DEENK oktatás- és kutatástámogatási osztályának vezetője hozzátette: ez a munka hatalmas erővel folytatódik, hiszen mindenki szeretne hozzátenni valamit a SARS-CoV-2 megfejtéséhez.

- Viszont emiatt fontos, hogy a kutatók véleményezzék, lektorálják, tökéletesítsék a szerzők eredményeit, esetlegesen elvessék hipotéziseiket – hangsúlyozta az osztályvezető.

A DEENK munkatársai emellett hasonló céllal, de szélesebb körben gyűjtötték össze azokat a kutatásokat és publikációkat, amelyeket magyarországi szerzők végeztek, illetve tettek közzé a koronavírussal kapcsolatosan. A folyamatosan frissülő lista a könyvtár Instantscience nevű blogjában érhető el a https://instantscience.hu/2020/04/29/covid-19-kutatas-magyarorszagon/ [4] oldalon.

Sajtóiroda