Az egyetem is belépett a körbe

2020. június 15. - 14:54 Sárga köröket festettek fel a Debreceni Egyetem Főépülete előtti térre. Ezzel a felsőoktatási intézmény is csatlakozott a „Lépj a körbe! – Együtt vagyunk Debrecen” címet viselő projekthez. A karikákba írt QR-kódok segítségével az őszi yoUDay-ről lehet információkhoz jutni.

Május közepe óta egyre több helyen látni Debrecen forgalmas utcáin, terein, parkjaiban a burkolatra festett nagyméretű citromsárga köröket. A helyi Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ által elindított kezdeményezés célja, hogy ezzel összekapcsolják a koronavírus-járvány ideje alatt az élet jelentős részét uraló online teret a valóssal, közösségi élmény jöhessen létre csoportosulás nélkül, illetve ezúton is felhívják a figyelmet a biztonságos távolságtartásra.

A körök többsége valamilyen üzenetet is hordoz. A sárga részbe fekete színnel fújt szövegek általában az adott helyszínre vonatkozó idézetet, fontos gondolatot, kérdést, QR-kóddal elérhető internetes címet tartalmaznak.

A Debreceni Egyetem (DE) Főépülete előtti aszfaltozott részre került karikák az intézmény egyedülálló tanévnyitó stadionshowjáról, a yoUDay-ről nyújtanak információt. Az oktatási intézményeknél megjelenő körök lehetőséget adnak az adott szervezetnek a falak közül való „kilépésre”, tartalmaik bemutatására.

A kezdeményezés kapcsán Pintér Ákos, a DE általános rektorhelyettese a hirek.unideb.hu-nak elmondta, hogy a három kör a járvány idején biztonságos távolság megtartása mellett az intézményi összetartozást is szimbolizálja.

- Az egyetem szerves része a város építészeti és kulturális szövetének; a felsőoktatásban betöltött kulcspozíciója mellett számos fontos történelmi eseménynek is helyt adott; nagyon sok ismert kutató itt ért el komoly tudományos eredményt – sorolta Pintér Ákos.

A sárga köröket olyan környezetbarát festékkel készítették, amelyek az erős napsütés hatására néhány hónap múlva elhalványodnak, eltűnnek majd.

Sajtóiroda - OCs