Arany 200

2017. március 03. - 15:08 Kétszáz lufi, kétszáz idézet – rendhagyó módon kezdődött idén a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájának kéthetes programsorozata, mellyel egykori névadója, Arany János előtt tisztelegnek a diákok és tanáraik.

A költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából idén közösen rendezett megemlékezést a Debreceni Egyetem, az intézmény Arany János téri gyakorlóiskolája, valamint az önkormányzat.

- Több évtizedes hagyomány már, hogy március első két hetében érdekes, színes vetélkedőkkel, programokkal emlékeznek az iskola névadójára azzal a céllal, hogy minél bővebb ismerettel rendelkezzenek a gyerekek. Az idei programsorozat keretein belül a természettudományos tárgyak kerülnek előtérbe – tájékoztatott Denichné Hajdú Mónika Tímea, az intézmény igazgatóhelyettese. 

A rendezvény csütörtöki megnyitóján Jávor András rektorhelyettes felidézte Arany János diákéveit, melyek a városhoz és a Debreceni Református Kollégiumhoz kötik a költőt. Kiemelte, hogy a gyakorlóiskolát fenntartó Debreceni Egyetem is fontosnak tartja, hogy megőrizze azt a hagyományt, amit a korábban önálló intézményként működő az Arany János általános iskola elindított.

- A hagyományaink adják egyediségünket, ettől leszünk mások és többek. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának Arany János téri feladatellátási helyén minőségi oktatás zajlik, ami a népszerűségében is megmutatkozik, hiszen idén 14 százalékkal növekedett az ide jelentkező gyerek száma – fogalmazott Jávor András, a rendezvény fővédnöke.

Az iskola csatlakozott az Országos Drámapedagógiai Társaság felhívásához, és 1817-ben ezen a napon született költő emlékére kétszáz sárga léggömböt engedtek a magasba, rajtuk kétszáz Arany János idézettel. A színes programoknak azonban ezzel még nincs vége, hiszen a március 14-ig tartó programsorozaton irodalmi, természettudományi-, és sportversenyeken mérethetik meg magukat a diákok.

Sajtóiroda – SBD