FM90: A Debreceni Egyetem időtlen tudósa

2016. november 11. - 12:57 Öregedéssel kapcsolatos kutatási eredményeiről beszélt Zsolnai-Nagy Imre gerontológus az FM90 Campus Rádióban.

Zsolnai-Nagy Imre a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett, diplomáját 1962-ben "Sub Auspiciis" kitüntetéssel kapta meg. A DOTE Anatómiai Intézetében, később az MTA Tihanyi Biológiai Kutatóintézetben dolgozott, majd az intézet igazgatóhelyettese volt.

Az Anconai Kísérleti Gerontológiai Intézetben már egy citológiai kutatólaboratórium megszervezése volt a feladata. Tevékenyen részt vett a Verzár Frigyes Nemzetközi Kísérleti Gerontológiai Laboratórium (VILEG) megalapításában debreceni és anconai (Olaszország) székhellyel.

Pályafutása elején a gerinctelen állatok neurobiológiájával is foglalkozott, ez terelte figyelmét az öregedés problémája felé. Olaszországi tanulmányútja során, 1973-tól a kísérleti gerontológia makromolekuláris jelenségeinek vizsgálata került kutatómunkájának középpontjába.

Erről és tudományos munkában gazdag életéről is beszélt Zsolnai-Nagy Imre az FM90 Campus Rádió portréműsorában. Az összeállítást ezen a linken hallgathatja meg.

Sajtóiroda-TB