Képzéssel a szállítmányozás biztonságáért

A piaci szereplők igényeit beépítve, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara az országban elsőként indít szállítmányozás-biztonsági szakmérnök és szakember képzéseket.

A fuvarozás és szállítmányozás területén a biztonság kérdése az egyik legfontosabb szemponttá vált: a világ biztonsági helyzetének az utóbbi évtized során bekövetkezett drasztikus átalakulása oda vezetett, hogy a szállításhoz kapcsolódó költségek jelentős részét teszik ki a szállítmányok megdézsmálásából, ellopásából, a személyzetet érő támadásokból, a hamis dokumentumokkal való visszaélésekből adódó károk.

Megfelelő szakemberekre van szükség ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a kockázatokat és biztonságosabbá váljon az áruszállítás folyamata. Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja november 10-én bejelentette, hogy a kar Magyarországon elsőként, hiánypótló képzést indít a szállítmányozás-biztonság területén.

A mérnöki diplomával rendelkezők számára a kétféléves szállítmányozás-biztonsági szakmérnök, a műszaki, gazdasági és természettudományi diplomások számára pedig a szállítmányozás-biztonsági szakember továbbképzési szak indul el 2017 februárjában a Műszaki Karon.
 

- A képzés célja a biztonság és megbízhatóság növelése az áruszállítás minden területén, károk, balesetek veszteségek megelőzése. A képzés tematikáját úgy alakítottuk ki, hogy a végzett szakmérnökök, szakemberek tisztában legyenek az áruszállítással kapcsolatos kockázati tényezőkkel és azok kezelésével. Az ismeretek segítik a szállítmányozó és a fuvarozó vállalatok munkatársainak, valamint a termelő és az árukat megrendelő vállalatok ezen területen dolgozó alkalmazottainak munkáját – ismertette az új képzést Kocsis Imre szakfelelős, a Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszékének vezetője.

A Műszaki Karon rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Magyar Biztonsági Fórum, a Magyar Logisztikai Egyesület és a legjelentősebb szállítmányozó, fuvarozó, biztonsági és informatikai szolgáltató cégek részvételével vitatták meg a szakemberek, hogy melyek azok a legfontosabb kérdések és problémák, amelyeket szükséges beépíteni a képzésbe.

A Magyar Biztonsági Fórum elnöke, Papp Róbert sokkoló adattal bizonyította, mennyire aktuális kérdésről van szó.

- Európa útjain 8,2 milliárd eurónyi áru tűnik el évente, a hazai piacon végre elinduló képzés lehetővé teszi, hogy integrálja a tudást, hogy a cégek biztonságosan tudjanak szállítani és szállíttatni.

A jövő februárban induló képzésre 2017. január 15-ig lehet jelentkezni a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

Sajtóiroda - SzL