Látogatás az innováció jegyében

Hatalmas a Debreceni Egyetem innovációs potenciálja – állapította meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az intézményben tett szerdai látogatásán. Bódis László a Nemzeti Innovációs Ügynökség tudáshasznosítási igazgatójával, Barabás Rékával az egyetem több létesítményét is megtekintette.

A Debreceni Egyetem Vezér utcai Science Parkjában, az Innovációs Központban kezdődött a csütörtöki látogatás, ahol Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár ismertette a DE innovációs rendszerét, fejlődéstörténetét és kitekintést adott a jövőbeni tervekre vonatkozóan. Az Innovációs Központ bejárását követően a Gyógyszerésztudományi Kar új épületét a kapcsolódó középüzemmel, a bakteriofágokat gyártó Pilot Laboratóriumot és a Nemzeti Oltóanyaggyárat, valamint a Forest Offices irodaházat és a Pharma Flight-nál a Repülőmérnöki Kihelyezett Tanszéket is meglátogatta Bódis László helyettes államtitkár és Barabás Réka tudáshasznosítási igazgató. A Rektori Tanácsteremben folytatott egyeztetések után a helyettes államtitkár elismerően nyilatkozott a Debreceni Egyetem innovációs ökoszisztémájáról.

- A Debreceni Egyetem Magyarország legnagyobb innovációs potenciállal bíró egyetemei közé tartozik harmincezer hallgatójával, többezres oktatói-kutatói létszámával, illetve 13 karával, melyek rendkívül széles spektrumot fednek le a tudomány és az innováció területén egyaránt. Januárban közös projektet indítottunk a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel, melynek célja, hogy közösen építsünk fel az egyetem égisze alatt egy technológiatranszfer céget, amely az intézményben születő tudományos eredmények piacra lépését támogatja. A Debreceni Egyetemen rengeteg kiváló kutatás folyik, kiemelkedő kutatási infrastruktúrák jöttek létre az elmúlt években. Közös célunk, hogy minél több technológiát, piacra vihető terméket fejlesszen az egyetem, magyar vállalatokkal közösen – összegezte a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

Az intézmény multidiszciplináris oktatási és kutatási adottságait a Nemzeti Innovációs Ügynökség tudáshasznosítási igazgatója is döntő fontosságúnak ítéli. 

- Mi alapvetően az innovációs tevékenység fokozásával, erősítésével foglalkozunk. Öt egyetemmel dolgozunk a pilotprojektünkben, illetve a science parkok fejlesztésében is együttműködünk. A Debreceni Egyetem egyik kiemelt partnerünk, itt az egészségipar kiemelt stratégiai terület, de hatalmas előny, hogy szinte minden tudományterületet lefed az intézmény, a köztük lévő szinergiákat is ki lehet használni. A multidiszciplinaritás az egyik legnagyobb erőssége az egyetemnek – tette hozzá Barabás Réka.

Szilvássy Zoltán rektor az innovációs ökoszisztéma és a célkitűzések bemutatásához kapcsolódóan kiemelte, hogy az intézmény tavaly négyszáz, majd idén újabb száz helyezést javított korábbi pozíciójához képest a Times Higher Education ranglistáján. 

- Ehhez az eredményhez rendkívül hangsúlyosan járult hozzá az egyetem innovatív tevékenysége. Ugyanakkor az az innováció és partnerkapcsolat, ami most épül az intézmény nemzetközi hálózatai révén, újabb fejlődést fog indukálni. A vállalati együttműködéseink nyomán születő publikációk, szabadalmak, technológiai fejlesztések további előrelépést jelenthetnek néhány év múlva. Az ezt megalapozó innovációs rendszert, a Debreceni Egyetem körül kialakult tudáshálózatot, a kutatás-fejlesztési folyamat szakaszait mutattuk be vendégeinknek – ismertette Szilvássy Zoltán.

Bács Zoltán kancellár hozzátette: pályázatokból és saját forrásból az elmúlt években több tízmilliárd forintot fordított innovációs célokra a DE. 

- Reményeink szerint a következő években ennek többszörösét tudjuk majd innovációba fektetni, hiszen ez az egyetem negyedik lába az oktatás, a kutatás és a betegellátás mellett. Az elmúlt években számos science parkot látogattak meg kollégáink Európa-szerte, az ott szerzett tapasztalatok hozzájárulhatnak a jelentős hazai és nemzetközi előrelépésünkhöz. Tudjuk, merre kell fejlődnünk és milyen ütemben, a mai nap ennek áttekintéséről is szólt – mondta a kancellár.


Sajtóközpont