Prima-díjas egyetemi polgárok

Bács Zoltán kancellár, Miklósvölgyi Péter, a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője és Battai Sugár Katinka világbajnok kardvívó olimpikon, a Debreceni Egyetem hallgatója is Prima-díjat vehetett át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének gáláján. Az ünnepséget a Csokonai Fórumban tartották szombat este.

A választható tíz kategória közül idén a magyar oktatás és köznevelés, a magyar zeneművészet, a magyar sport, valamint a magyar népművészet és közművelődés területén maradandót alkotók munkásságát ismerte el a VOSZ vármegyei szervezete.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a vármegyei Prima-díjat Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, egyetemi tanára, intézetigazgatója kapta.

Bács Zoltán okleveles agrármérnök, szakközgazdász, okleveles könyvvizsgáló, közgazdasági PhD-fokozattal rendelkezik. A Magyar Egyetemi-, Főiskolai Sportszövetség alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Jelenlegi kutatásainak tudományága a gazdálkodás és szervezéstudományok, különös tekintettel a számvitelre, a sportgazdaságra, a vállalkozásfinanszírozásra és a közraktározásra. Több mint 200 publikációja jelent meg, közöttük több könyv és számos nagy hatású, szemléletformáló idegen nyelvű munka szerzője. A Debreceni Egyetem egyetemi tanára, kancellárja. Gazdasági főigazgatói, majd kancellári tevékenysége nélkülözhetetlen volt a Debreceni Egyetem finanszírozási és működési rendszerének átalakításában, az egyetemi modellváltásban és abban, hogy a Debreceni Egyetem példaként szolgál más magyar felsőoktatási intézmények számára is. 

A Debreceni Egyetem negyedik missziójának kialakítása szorosan kötődik hozzá, vezetésével kiemelkedő sportközösség alakult ki. A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club szervezetéhez kapcsolódóan sikerült kialakítania – az élsporttól a tömegsportig – a munkavállalók és hallgatók jóllétét mindig fókuszban tartó közösséget. Bács Zoltán teljesítménye, elhivatottsága, értékrendje, valamint a Debreceni Egyetemért, az Észak-Alföld régió oktatásáért, kultúrájáért és sportjáért, a Debreceni Egyetem és Debrecen városa közötti harmonikus együttműködés koordinálásában végzett több évtizedes önfeláldozó, közösségformáló tevékenysége méltán érdemessé teszi az elismerésre.

A kancellár az elismerés átvételekor bejelentette, hogy a díjjal járó egymillió forintot megháromszorozva, hárommillió forintot felajánl a Duchenne-féle izomdystrophiában szenvedő hároméves debreceni kisfiú, Kneifel Ádin gyógykezelésére. Ádin betegségére már létezik génterápia az Amerikai Egyesült Államokban, amelynek ára jelenleg 3,2 millió dollár. A kancellár szeretné, ha minél több vállalkozó segítené Ádin szüleit az összeg előteremtésében, felajánlásokkal az „Együtt Ádin Kezét Fogva Alapítvány” számára.

Miklósvölgyi Péter különdíjat vehetett át magyar népművészet és közművelődés kategóriában. A Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője – csatlakozva Bács Zoltán kancellárhoz – szintén felajánlotta a különdíjjal járó félmillió forintot Ádin gyógykezelésére. 

Miklósvölgyi Péter Debrecenben született és nevelkedett, édesanyja Mezőtúrról, édesapja Létavértesről származik. Nagyapja kerékgyártóműhelyében már gyermekként megtanulta, hogy a munka nem csak nyűg, élvezni, sőt a dolgos hétköznapok folyamán szeretni is lehet. Iskolai tanulmányait is Debrecenben végezte. Elmondása szerint nem volt kifejezetten jó tanuló, de rengeteget focizott és emellett leginkább az akvarisztika és a kisállattenyésztés foglalkoztatta. Egy másik vizes hobbija a vízitúra-szervezés volt, ami az egyetemi évei alatt teljesedett ki, és már ekkor érezte, hogy a közösségek megszervezése és egyben tartása egyszerre lehet akár életre szóló feladata. Elmondása szerint az, hogy ilyen szabadon válogathatott az érdeklődési köréből, azért volt lehetséges, mert a szülei soha nem szorították pályaválasztási kényszerhelyzetbe. Így szerezte meg először a művelődésmenedzseri, majd később a politológusi diplomáját, amit pénzügyi-gazdasági másoddiplomával egészített ki. Azonban nemcsak tanulmányai, hanem sokrétű munkája, hivatása kapcsán is elmondható, hogy a Debreceni Egyetemhez fűződő kapcsolata tizenkilenc éves kora óta töretlen. 

Egyetemista társaival a 90-es években az EFOTT kétszeri megszervezésével kezdte rendezvényszervezői tevékenységét, ekkor, 25 évvel ezelőtt alapították meg a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft-t. Ez volt az a mérföldkő, amelynek köszönhetően látványosan megújult és gazdagodott nemcsak a Debreceni Egyetem, hanem Debrecen város rendezvénykínálata, kulturális élete. Mára számos rendezvényhelyszín és program is hozzájuk köthető: a Lovarda Egyetemi Kulturális- és Konferenciaközpont, a Klinika és a Kazánház Egyetemi Klubok, a HALL, a Nagyerdei Víztorony, de számos egyéb vendéglátóegység is üzemel a cég égisze alatt. Mégis leginkább a nagyrendezvények miatt ismerik országszerte és egyre inkább a határainkon túl is őt és az általa vezetett szervezőgárdát, hiszen ők vitték sikerre a Campus Fesztivált, ami mára a nemzetközi pályákon mozgó Sziget Fesztivál után az ország legnagyobb nyári zenei-kulturális fesztiválja lett. De hozzájuk köthető a Zamat Fesztivál és a dinamikusan fejlődő, szintén országos szakmai és látogatói elismerést kivívott Debrecen Drive is. A rengeteg kihívás és hatalmas sikerek mellett Miklósvölgyi Péter számára a legfontosabb érték a család maradt: feleségével csaknem harminc éve ismerik egymást, két gimnazista gyermeket nevelnek.

Magyar sport-kategóriában Battai Sugár Katinka világbajnok kardvívó olimpikon, a DE GTK rekreáció és életmód szakos hallgatója lett a vármegyei Prima-díjas. 

Debrecen büszkesége még csak húsz éves, de az elmúlt években számos alkalommal írt sporttörténelmet, elég csak a két csapatvilágbajnoki címre vagy a tokiói olimpiára gondolni.

Sugár kilenc évesen ismerkedett meg a kardvívással, és egyből Dávid László kezei alá került, akivel a mai napig sikeres edző-tanítvány párost alkotnak. Battai Sugár – akit a vívótársadalom csak Sugiként ismer – 2014-ben, 11 évesen élete első országos versenyét megnyerte, bizonyítva, hogy óriási tehetség lakozik benne. Az idő előrehaladtával aztán sorra halmozta az aranyérmeket: országos bajnoki címeinek száma – minden korosztályt figyelembe véve – jelenleg hét, és a felnőtt női kardozóknál ő a magyar bajnoki cím védője.

A sikerekhez azonban nem vezetett mindig sima út: 2020-ban Sugár éppen első olimpiájára készült, amikor a Covid-járvány miatt tornatermeket kellett bezárni, így az ekkor már felnőtt válogatott vívó debreceni varroda folyosóján készült az ötkarikás játékokra. A mostoha körülmények ellenére a magyar női kardcsapat tagjaként sikerült kvalifikálnia az egy évvel elhalasztott tokiói olimpiára, ahol pástra is lépett és végül nyolcadik helyen zárt, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb magyar vívója az olimpiák történetében. A csapat egy évvel később Kairóban világbajnokságon bizonyíthatott újra, amikor is Sugárral a soraiban óriási meglepetésre megszerezte a magyar női kardvívás első aranyérmét. Ennek elismeréseként az M4 Sport Év Sportolója Gálán a magyar sportújságírók Sugiékat választották az év csapatának. Idén a csoda megismétlődött, a női kardcsapat Milanóban megvédte címét, így Battai Sugár húsz éves korára már kétszeres világbajnoknak mondhatja magát, és óriási lépést tett afelé – 2022-től már a DEAC igazolt sportolójaként és a Debreceni Egyetem hallgatójaként –, hogy jövőre Párizsban tovább írja eddig is páratlan történetét.

Magyar zeneművészet kategóriában az idén százéves Kodály Filharmonikusok Debrecen kapta a területi Prima-díjat és a gálaesten bejelentették a Hajdú-Bihar Vármegye Év Vállalkozója díjazottjait is. 

 

Sajtóközpont