Integráció és az agrártermelés finanszírozása

Hogyan vihető sikerre az integrált, körforgásos gazdálkodási modell a mezőgazdaságban, miként segítheti egy vállalkozás sikerét és mindennek eredményességéhez hogyan járulhat hozzá a bankszektor – ezekre a kérdésekre kaphattak választ a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar osztatlan agrármérnök képzés ötödéves hallgatói egy rendhagyó előadáson, amelynek előadója Bárány László, a Master Good Cégcsoport tulajdonosa és Sipos Boglárka, az MBH Bank Nyrt. régiós vezetője volt.

- A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) oktatási rendszerében kiemelt hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált képzésre. Olyan sokoldalú, modern tudással rendelkező agrárszakembereket képzünk, akik egyebek mellett át tudják látni egy több lábon álló mezőgazdasági vállalkozás működést és feltárva az esetleges hibákat, komplex megoldási tervet tudnak összeállítani. Ehhez szükség van arra, hogy hallgatóink az elméleti ismeretek mellett minél szélesebb területen szerezzenek gyakorlati tapasztalatot. Ennek része az is, hogy az agrárium elismert, meghatározó vállalatvezetőitől, szakembereitől tanulhatnak és tehetik fel nekik közvetlenül kérdéseiket – mondta a hirek.unideb.hu-nak Stündl László, a DE MÉK dékánja.

A debreceni agrárkar stratégia partnere a Master Good Cégcsoport. A hazai baromfiágazat piacvezető nagyvállalata az egyetem duális képzésében is szerepet vállal.

- Az egyetem – ugyanúgy, mint a vállalkozásunk – „terméket” állít elő, amelynek piacképesnek és korszerűnek kell lennie. A tudás-, illetve tapasztalatátadáson túl ennek a szerepvállalásnak az is a célja, hogy a legtehetségesebb fiatalok foglalkoztatása érdekében megismerjük a következő agrárgeneráció tudásszintét – jelentette ki Bárány László, a Master Good Cégcsoport alapító tulajdonosa.

A jelenleg több mint 3500 munkavállalót foglalkoztató agrár-élelmiszeripari vállalkozás vezetője szerint az alkalmazott, gyakorlati tudás hiánycikk a hazai agráriumban.

- Integrált takarmánytermeltetéssel, baromfitenyésztéssel, -keltetéssel, -hízlalással, -feldolgozással és élelmiszerelőállítással foglalkozunk. Ennek a zárt, körforgásos gazdálkodási rendszernek a működési tapasztalatait szeretném a következő agrárgenerációval megosztani. A cél, hogy irányt mutassunk, inspiráljunk, hiszen a vállalkozásunk 1994-ben öt munkavállalóval és 25 millió forint árbevétellel indultunk, a tavalyi árbevételünk pedig csaknem 300 milliárd forint volt. Ez is mutatja, hogy lehet és kell fejlődni – tette hozzá Bárány László.

Sipos Boglárka, a MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága Északkelet-magyarországi Agrárrégiójának vezetője az agrárvállalkozások finanszírozásáról szóló előadásában meghatározónak nevezte, hogy a fiatal agrárszakemberek már hallgatóként megismerjék a banki finanszírozás lehetőségeit.

- A Debreceni Egyetem képzési rendszerében egyedülálló módon szerepel az agrárfinanszírozás.  Fontos, hogy a hitel nem teher, hanem lehetőség, amely elősegíti és támogatja a gazdaságok, vállalkozások fejlődését, valamint az innovációt is. Szeretnénk, ha a hallgatók minél korábban megismernék azt a gyakorlatias banki szemléletet, és az egyéni látásmódot, amelyre a banknak és az ügyfeleknek egyaránt szükségük van ebben az ágazatban - tette hozzá Sipos Boglárka.

Az MBH Bank Északkelet-magyarországi Agrárrégiójának vezetője hozzátette: a gazdasági környezet, főként a magas kamatok és költségek miatt jelenleg nem kedvez a beruházásoknak. A hitelintézetek azonban segítséget így is nyújthatnak a vállalkozásoknak, akár egy új termelési folyamat beindításában vagy forgóeszköz-finanszírozásban.

Az előadás a Vállalkozás gazdaságtan tantárgy keretein belül hangzott el.

Sajtóközpont - ÉE