Magyar Tudomány Ünnepe 2023

A Debreceni Egyetem – ahogyan a kezdetek, 2003 óta mindig – idén is csatlakozik a Magyar Tudomány Ünnepe egész hónapos programsorozatához. A novemberi országos tudományünnep fő témái a mesterséges intelligencia, a háborúk és a fenntarthatóság.

Az Országgyűlés a 2003. évi XCIII. törvénnyel november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította.

Az országos sorozat idei mottója Tudomány: válaszok a globális kihívásokra.

A rendezvények témái között előtérbe kerülnek többek között a globális gazdasági, politikai folyamatok, az orosz-ukrán háború, valamint kiemelten a mesterséges intelligencia hatásait elemző kérdéskörök, de továbbra is napirenden lesznek olyan, korábban is nagy érdeklődésre számot tartó területek, mint a klímaváltozás vagy az energetikai problémák hatásai.

- Ez az ünnep remek alkalmat teremt arra, hogy megmutassuk, miről is szól a tudomány, melyek a legfrissebb aktualitások, amelyek hatással lehetnek nem csupán mindennapjainkra, hanem a tudományos életre egyaránt – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Csernoch László.

A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: az intézmény karai, kutatócsoportjai és kutatói is közreműködnek abban, hogy az idei 15 program keresztmetszetet nyújtson mindarról a munkáról, amely az intézményben szinte valamennyi tudományterületen zajlik.

A programok sorát november 7-én, kedden Hajdúböszörményben a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar nyitja, amely konferenciát szervez a frissen doktorált, a fokozatszerzési eljárást megkezdett oktatói számára.

- Emellett lesznek rendezvényeink Debrecenben, Budapesten és még a Partiumban is, hazai és nemzetközi szakemberek részvételével a természettudományoktól a műszaki tudományokon át a társadalomtudományokig ismertetve és népszerűsítve a legfrissebb eredményeket – emelte ki Csernoch László.

A Magyar Tudomány Ünnepe pénteken rendezett országos nyitóünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége kiemelkedő tudományos életművéért Eötvös József-koszorúval tüntette ki Bazsa Györgyöt, a kémiai tudomány doktorát, a Debreceni Egyetem Fizikai Kémiai Tanszék professor emeritusát bő fél évszázados egyetemi oktatói és vezetői, sikeres, nemzetközileg is elismert kutatói pályája, az Akadémia köztestületében, a Kémiai Tudományok Osztályának és bizottságainak tevékenységében vállalt aktív szerepe, továbbá a magyar és az európai felsőoktatási, valamint a hazai akadémiai szféra érdekeit és értékeit összekapcsoló szervezőmunkája és ilyen témájú közleményei elismeréseként.

Tökölyi Jácint PhD, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék munkatársa az édesvízi hidra modellt alkalmazó, az életmenet-csereviszonyok megértésére irányuló kutatásai során elért kiemelkedő teljesítményéért Jermy Tibor-díjban részesült.

A Debreceni Egyetem Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett programjai a https://unideb.hu/magyar-tudomany-unnepe-2023 oldalon olvashatók.

Sajtóközpont – BZs