Bővülő ipari kapcsolatok

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara együttműködési megállapodást kötött a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSZGYSZ). A környezetvédelmi ipar mintegy 260 cégét tömörítő szervezet, illetve tagvállalatainak szakemberei a jövőben részt vehetnek az oktatásban és szakmai gyakorlati helyeket biztosíthatnak a kar hallgatóinak. Az együttműködésről szóló dokumentumot kedden írták alá az egyetemen.

A budapesti székhelyű Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) szakmai érdekképviseletet lát el. A szervezetnek jelenleg mintegy 260 tagja van, közöttük környezetvédelmi szolgáltató, tervező-szakértő, kutatási-fejlesztési tevékenységet végző, vízellátás-csatornaszolgáltatásban, hulladékkezelésben, levegőtisztaság-védelemben tevékenykedő cégek. A környezetvédelmi ipar szereplői mellett társult tagjai egyetemek és kutatóintézetek. 
A kar és a szervezet együttműködésével szeretne hozzájárulni a fiatalok környezetvédelmi, fenntarthatósági, zöldipari szakmai ismereteinek bővítéséhez, munkaerőpiaci pozícióik javításához, a hazai környezetvédelmi, zöldipari szakember-utánpótlás folyamatos biztosításához. 

-        Az egyik fontos célunk, hogy a hallgatók, a jövendő munkavállalók, valamint a cégek között közvetítsünk, segítsük a kapcsolatok kialakítást.  Szeretnénk, ha a KSZGYSZ, illetve a tagvállalataink szakemberei a jövőben részt vehetnének a kar környezetvédelemmel, zöldiparral kapcsolatos oktatási tevékenységében, projektjeiben, illetve szakmai gyakorlati helyeket, szakdolgozat- és diplomamunka-témákat, konzultációs lehetőséget biztosíthatnánk a hallgatóknak - mondta a hirek.unideb.hu-nak Ágoston Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) elnöke. 

Vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a KSZGYSZ tagvállalatai a jövőben duális képzési partnerré váljanak. 

-    Számos olyan szakunk van, ahol a környezetvédelem valamilyen formában megjelenik. A környezettan alap- és környezettudomány mesterszak mellett a földtudománytól a kémián, a biológián és biotechnológián keresztül egészen a környezetfizikáig, több tudományágban vannak olyan ismeretkörök, amelyek fontosak a környezetvédelem szempontjából.  Ezt a területet szeretnénk tovább erősíteni ezzel az együttműködéssel - emelte ki Kun Ferenc, a DE Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja. 

A kar és a szövetség együttműködési megállapodását a TTK dékánja, illetve Ágoston Csaba, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) elnöke írta alá kedden a Debreceni Egyetemen.  

Sajtóközpont - CzA