EUG2024: formálódó arculatterv

Már idén júliusban, a lengyelországi Európai Egyetemi Játékokon (EUG) megjelenik a következő esemény két rendezője: a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem. Az intézmények képviselői a szervezéssel kapcsolatos feladatokat egyeztették a DE-n.

A Debreceni Egyetemen ülésezett szerdán az Európai Egyetemi Játékok Operatív Szervező Bizottsága. Mint ismert, a Debreceni Egyetem és a Miskolci egyetem közösen rendezi meg a leginkább az olimpiához hasonlító Európai Egyetemi Játékokat 2024-ben.

A bizottsági ülésen hat napirendi pontot tárgyaltak, ezek között elhangzott, hogy új fázisba lépett a szervezés, többek között a protokolláris programokról, a projektmenedzsmenti feladatokról, az eddigi szervezési tapasztalatok hasznosításáról, az arculati elképzelésekről, az egyetemek és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) egységes megjelenéséről egyeztettek a szervező intézmények képviselői.

- Olyan rendezvényt szerveznénk, amely méltó a magyar sport eddigi hagyományaihoz és sikereihez, ennek megfelelően az ország történetének egyik legnagyobb jelentőségű sporteseményét rendezhetjük meg 2024-ben. Addig azonban vannak még feladatok, részletkérdések a szervezésben, alapos költségvetést kell készíteni, mindez meghatározza a szervezőmunka eredményességét - emelte ki Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

Mint elhangzott: a Debreceni Egyetem meghatározó szerepet tölt be az esemény előkészítésében, előzetes népszerűsítésében, a sikerhez pedig szükség van az együttműködésre.

-    Az ütemtervnek megfelelően haladunk, az elosztott feladatokat, felelősségi köröket tartalmazó master plant november végére el kell készíteni. Az esemény nagyságát és jelentőségét tekintve hatalmas szervezési munkát és összehangoltságot igényel mindez a két egyetem és a MEFS részéről – közölte Varga Katalin, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének testnevelés és szabadidő sportkoordinátora, az Operatív Szervező Bizottság tagja.

A szervezők a legjobb képet szeretnék mutatni magukról és a helyszínekről, a miskolciak szerint fontos, hogy már elsőre jó benyomást tegyen a két egyetem az Európai Egyetemi Sportszövetségre (EUSA).

- A rendezvénnyel kapcsolatos háttérmunka fontos, hiszen a  a lebonyolítás és az informatív tartalmak mellett megfelelően kell fogadni, kiszolgálni, vendégül látni a nemzetközi szövetségek delegációit. Ebben ki kell dolgozni a konkrétumokat, több esetben az EUSA és a MEFS közötti együttműködés is kiemelt hangsúlyt kaphat – mondta Kása Tamás, az operatív bizottság miskolci munkacsoportjának vezetője.

A bizottsági ülésen döntöttek a projektmenedzser személyéről: december 31-ig Végh László, a MEFS sportági szakreferense irányítja majd a szervezési operatív feladatokat. Szó esett arról, hogy már az idei, lengyel szervezésű játékokon megjelenik a 2024-es esemény két rendezője, így a Debreceni Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem is az EUSA végrehajtó bizottságának tagjai előtt mutatkozik be Lódzban. Elhangzott, hogy idén novemberben érkezik Debrecenbe a nemzetközi szövetség küldöttsége, hogy megtekintse a leendő helyszíneket és megismerje a rendező egyetemek szervezési munkáját.

Sajtóközpont - BZ