Központban a jogász doktoranduszok

Doktorandusz Konferenciát tartott a Debreceni Egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola. A pénteki rendezvényen az ország jogi doktori iskoláinak doktoranduszai és doktorjelöltjei 9 szekcióban, összesen 73 előadást tartottak.

Az online térben rendezett XVII. Doktorandusz Konferenciához a legtöbben, 23-an a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karáról (DE ÁJK) csatlakoztak. A résztvevők kutatási témájukat 10 perces előadásokon mutatták be.
 

A megnyitón Szabadfalvi József, a Debreceni Egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola vezetője hangsúlyozta, hogy valamennyi jogterületi szekcióban a hazai jogtudomány legkiválóbb tudósai bírálják el az előadásokat, akik akár szakmai segítséget is adhatnak a hallgatók további kutatásaihoz.
 
Bándi Gyula, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára, a környezetjog szakértője, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, nyitóelőadásában a jövő nemzedékek jogairól és a fenntartható fejlődésről beszélt.  

- A fenntartható gazdaság szereplői szerint ők a legfontosabbak, a társadalom csak fogyasztó, az ökoszisztéma pedig csak arra való, hogy nyersanyagokat szolgáltasson. Át kell rendezni a prioritásokat. A társadalom az ökoszisztéma nélkül nem tud fejlődni, a gazdaságnak pedig ehhez kellene alkalmazkodnia. A mostani doktoranduszoknak ezen a területen is komoly jogi problémákat kell majd megoldaniuk – jelentette ki.  

Szikora Veronika egyetemi tanár, a DE ÁJK dékánja a pénteki rendezvényen elmondta: a doktori iskola névadója, Marton Géza tiszteletére június 10-én konferenciát tart majd a jogi kar.   


 
Sajtóiroda – OCs