Önálló szervezeti egységként Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában jött létre Gasztroenterológiai Klinika, melyet Papp Mária gasztroenterológus, belgyógyász professzor vezet. Az új intézményt csütörtökön adták át ünnepélyesen.

A Debreceni Egyetemen a gasztroenterológia 2001-től 20 évig a Belgyógyászati Klinika részeként, nem önálló tanszékként működött, 2021 júliusáig Altorjay István, majd Papp Mária professzorok vezetésével. Az önálló Gasztroenterológiai Klinika 2021. november 15-én jött létre. Megalapítását a betegek számának emelkedése mellett a gasztroenterológia és hepatológia jelentős fejlődése, valamint a megváltozott igények és elvárások indokolták. Így érhető el a legmagasabb szakmai színvonal és a folyamatos fejlődés az európai irányvonalak mentén.

- A 2021. január elsejével kezdődő integrációs folyamat eredményeként a Debreceni Egyetem Klinikai Központja az ország egyik legnagyobb egészségügyi ellátórendszerévé vált. Az egyetem és a Klinikai Központ vezetése meghatározta, hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a betegellátás színvonala és biztonsága folyamatosan növekedjen. Ebben kiemelt szerepet kapott a Gasztroenterológiai Klinika önálló szervezeti egységként történő működtetetése. Már most látjuk, hogy ez a klinika hamarosan az európai és a nemzetközi élvonalba kerül, és ezzel öregbíti a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ jó hírnevét – mondta csütörtökön az új klinika ünnepélyes átadóján Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke.

A szakmai profil a felnőtt gasztroenterológia teljes spektrumát felöleli. A Gasztroenterológia Klinika feladata a tápcsatorna, a hasnyálmirigy és az epeutak, valamint a máj megbetegedéseiben szenvedő betegek ellátása.

- Nagy öröm számomra, hogy az új egyetemi modellben gyors és hatékony döntést tudtunk hozni a klinika megalapításával kapcsolatban, ami segítheti az emberek életminőségének javítását.  Az új klinika nem csak az egészségügyi ellátás önálló, fontos és szerves részeként jött létre Magyarországon először, de megalapításával infrastrukturális és humánerőforrás oldalról is biztosított hátteret tudunk nyújtani, amely a képzést és a kutatást is nagyban segítheti. Reményeink szerint az itt végzett kutatásoknak köszönhetően olyan eredmények születhetnek, amelyek Európában, de akár a világon is egyedülállók lehetnek – emelte ki Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Gasztroenterológiai Klinika két helyszínen működik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusán. A Sürgősségi és Gasztroenterológiai Tömbben két szinten kapott helyet az 55 ágyas fekvőbeteg osztály.

Az épület földszintjén működik egy járóbeteg rész, két hepatológia szakrendelővel és a máj-elasztográfiás vizsgáló laborral. A Gasztroenterológiai Klinikához tartozóan továbbra is a Belgyógyászati Klinika B épületében működik a két gasztroenterológiai járóbeteg-szakrendelés, a tápcsatornai onkológiai szakrendelés, az IBD-centrum és az endoszkópos laborok: két kolonoszkópos, egy gasztroszkópos rendelés és az ERCP-labor.

- Altorjay István professzorral évek óta beszéltünk arról, hogy a Debreceni Egyetemnek szüksége lenne gasztroenterológiai klinikára. A belgyógyászatból kivált két szakterület, a kardiológia és a gasztroenterológia betegállománya közel egyforma, de míg a kardiológia önálló klinikával, kiváló infrastruktúrával rendelkezik, az ország egyik vezető intézménye, a gasztroneterológiáról eddig ez nem volt elmondható. Most azonban ez is megvalósult és Papp Mária professzor asszony személyében megtaláltuk azt a személyt, aki alkalmas a regionális, egyetemhez kötődő diszciplina vezetésére – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor.

A klinika az akut és krónikus májbetegségek ellátásában az ország legnagyobb betegforgalmú centruma és két európai referenciacentrum-akkreditációval rendelkezik (EF-CLIF, Krónikus Májelégtelenség Centrum, és ERN-RARE LIVER, Európai Referencia Hálózatok, Ritka Májbetegségek Centruma).

Papp Mária igazgató köszöntőjében kitért rá, hogy az új klinika létrehozása a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában dolgozó gasztroenterológusok és a magyar gasztroenterológia számára is egy kivételes lehetőség, hiszen az intézményben a lehető legmagasabb színvonalon művelik a szakmát.

- Az új klinika egész Hajdú-Bihar megye gasztroenterológiai fekvőbetegellátását kiszolgálja, illetve a III. progresszivitási szinten az Észak-Alföldi Régió centrumaként működünk. Nagyon fontos, hogy a Sürgősségi Klinikával közös az épületünk, hiszen így a szakemberek segíthetik egymás munkáját a legszínvonalasabb betegellátás érdekében – tette hozzá Papp Mária professzor.

A novemberi megalakulás óta is jelentős fejlődés volt már a klinikán, felújították az endoszkópos parkot, és két endoszkópos labort is kialakítottak (gasztroszkópos és kolonoszkópos), melyek az akut esetek ellátását, valamint a PEG-beültetéseket szolgálják. A tervek között szerepel a szakambulancia-hálózat bővítése speciális gasztroenterológiai rendelésekkel (coeliakia gondozás, táplálék allergiák/étel intolerancia, funkcionális gasztroenterológiai betegségek, terhes gasztroenterológia szakrendelések).


Papp Mária professzor kiemelte, hogy az önálló Gasztroenterológiai Klinika megalapítása jelzi a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetőségének a gasztroenterológiai szakma iránti elkötelezettségét, a betegek iránti felelősségét és a 21. századi betegellátás igényeinek feltétlen támogatását. A csütörtöki átadóünnepségen Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató is részt vett.

Sajtóiroda-CzA