Kimagasló a debreceni jogászképzés

Két rangsorban is kiválóan szerepelt a közelmúltban az egyetem jogi kara. Szikora Veronika dékán július óta vezeti a kart, célja, hogy a munkaerőpiac igényeit figyelembe véve nyújtsanak gyakorlatorientált képzést a hallgatóknak.

Nemcsak kiváló elhelyezkedési esély, de magas fizetés is várja a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának frissen végzett hallgatóit, derült ki az aktuális, 2016-os felvételi rangsorokból.

Az összeállításnál a legnagyobb súllyal a felvett hallgatók „kiválósága” esett a latba (a HVG és Heti Válasz rangsorában is): a felvételizők közül az OKTV-ken többen értek el kiváló eredményt, nagy a nyelvvizsgával érkező jelentkezők száma és igen magas a pontátlaga a bekerülőknek. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a debreceni jogi kar olyan színvonalú oktatást és perspektívát tud mutatni, ami vonzza a legjobbakat.

A Heti Válasz rangsorában emellett figyelembe vették a munkaerőpiaci mutatókat is, amelyek országosan is kimagaslóan jók. Az elhelyezkedési arány a 2. legjobb az országban, a kezdő fizetés a 4. legmagasabb.

A Debreceni Egyetem Állam- és jogtudományi Kara mindig nagy hangsúlyt fektetett a munkatársak tudományos aktivitására, nemcsak támogatja, hanem ösztönzi is a magas szintű hazai és nemzetközi aktivitást.

- Hiszünk abban, hogy az egyéni előrehaladás közös érdek is. Az összes oktatónk mintegy 90%-a tudományos fokozattal rendelkezik, ami nemcsak önmagában értékelendő kiemelten, hanem azzal együtt, hogy közülük egyre többen ismertek és elismertek nemzetközi szinten is, és a hazai jogászi szakma is intenzíven támaszkodik kutatásaikra, elért tudományos eredményeikre. Ez azért lényeges, mert a jogtudományi teljesítmény egyik fontos fokmérője az, hogy mennyire képes hatni a joggyakorlatra – irányította rá a figyelmet az oktatói kiválóságra Szikora Veronika dékán, aki július 1-je óta vezeti az Állam- és Jogtudományi Kart.

Az intézményvezető hozzátette: a céljuk kezdetektől fogva az volt, hogy a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara ne csak a térség meghatározó jogi képzőhelye, hanem a vidék legjobb jogi kara legyen.

- Magyarország demográfiai és földrajzi adottságaiból kiindulva a fővárosi tömeges képzéssel a hallgatók puszta számában nem versenyezhetünk, de egyfajta elit, minőségi képzőhely megteremtésével nagyon jó pozíciót foglalhatunk el. Ennek érdekében erősíteni szeretnénk az idegen nyelvi képzést a karon a mai hallgatók igényeihez jobban igazodva, ezért ingyenesen elérhető, elektronikus tananyagokat vezetünk be az oktatásba. A munkaerőpiac igényeit figyelembe véve gyakorlatorientált képzést kívánunk nyújtani, a klasszikus jogi hivatásrendek és vállalati szakembereket bevonásával – fejtette ki Szikora Veronika.

A debreceni jogi karon azt vallják, hogy a képzéseket nem maguknak, hanem a hallgatóknak teremtik meg, így a diákok és a munkaerőpiaci szereplők visszajelzéseinek figyelembevételével alakítják azokat.

- A Társadalmi Tanács olyan fórum, amely tagjai közt megtaláljuk Debrecen város vezetőit, a közigazgatás, igazságszolgáltatás, valamint a gazdasági élet meghatározó szereplőit. Emellett látjuk volt hallgatóink sorsának alakulását a világ minden részén és hazánkban is, komoly pozíciókat értek el. A legjobb visszajelzés mégiscsak az, hogy a Debreceni Egyetem jogi karát továbbra is sokan választják, és két független rangsorolásban is kimagasló eredményt értünk el. Ezért a jövőben is minden tőlünk telhetőt megteszünk – mondta a dékán.

Sajtóiroda - SzL