A Debreceni Egyetem egészségipari modelljét mutatta be Szilvássy Zoltán, az intézmény rektora a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Egyesülete fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

Szilvássy Zoltán a hazai ágazat történetét felidézve emlékeztetett arra, hogy az ország gyógyszergyártásának kezdeti termékportfólióját egykor az egyetemek és a gyártó iparvállalatok határozták meg. Az együttműködés révén az ágazat virágzott, és a világ vezető exportőre volt Magyarország.

- A Debreceni Egyetem 2008-ben létrehozta Debrecen város önkormányzatával és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klasztert. A társulásban vállalatokkal, akadémiai intézetekkel, a regionális önkormányzattal és pénzügyi szervezetekkel dolgozik együtt az egyetem. A hatékony tudásmegosztásnak köszönhetően ma a DE a piaci megjelenésre készül – fejtette ki Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem rektora szerint az egyetem gyógyszerfejlesztést, élelmiszerkutatást és gyógyturizmust érintő klasztertevékenysége nagyban hozzájárult a DE nemzetközi tudományos hálózatának fejlődéséhez, amelynek révén az intézmény csatlakozott egyebek mellett az MIT Catalyst programjához is.

- Egyedülálló vertikális rendszer épült ki a Debreceni Egyetem körül, amely a kutatólaboratóriumoktól a gyártásig tart. A már meglévő magas technológiai szintű gyártóinfrastruktúra mellé épül a Nemzeti Oltóanyaggyár, amely a járványhelyzet kezelésében szükséges vakcinák mellett kötelező védőoltásokat is előállít. Ez a rendszer pedig hatalmas lehetőséget teremt az egyetem, az oktatói és hallgatói számára – tette hozzá Szilvássy Zoltán.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) ünnepi konferenciáján egyebek mellett Magyarország versenyképessége – itthon és a külpiacokon címmel tartott előadást Varga Mihály pénzügyminiszer. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetében a prevencióközpontú új egészségkultúra meghonosításáról beszélt. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese pedig a magyarországi kórházrendszer helyzetét elemezte előadásban.

A Debreceni Egyetem évek óta klaszterszövetségese a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének. Közös projektjeikben a DE biztosítja a szükséges tudásbázist, az oktatási-képzési profilt, a szövetség pedig a fejlesztési-gyártási oldalt.  

Sajtóiroda - ÉE