Új szaktanterem a Balásházyban

Sporttudományi orientációs szaktantermet avattak a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikumában, Gimnáziumában és Kollégiumában csütörtökön. A speciális oktatási célokra kialakított helyiségben a testneveléshez kapcsolódó elméleti ismereteket sajátíthatják el a diákok.

A mintegy hatvan négyzetméteres szaktantermet tematikusan a sportra specializálódott gimnáziumi és technikumi osztályok képzésének kiszolgálására alakították ki. A tanterem csütörtöki átadásán Tarsoly Andor, a DE Balásházy János Gyakorló igazgatóhelyettese kiemelte: amellett, hogy az oktatást segíti a helyiség, a magyar labdarúgás sikereire is emlékezteti a fiatalokat.

A több mint öt millió forintos fejlesztés keretében a tantermet harminc darab új, az IKT-eszközök napi használatát, az informatikai kompetenciák fejlesztését szolgáló táblagéppel szerelik fel.

- Több mint tíz éve zajlik az iskolánkban az igazolt sportolók, elsősorban labdarúgók oktatása, ezzel a teremmel elsősorban az ő elméleti felkészítésüket szeretnénk magasabb szintre emelni.  A szaktanteremben multimédiás segédanyagokat is használhatnak a pedagógusok, akik olyan elméleti tárgyakat oktatnak majd, amelyekhez nélkülözhetetlen a 21. század oktatási elvárásainak megfelelő helyiség. Az a célunk, hogy a gyerekeket az egyetem sporttal kapcsolatos képzései felé tereljük – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

Herczeg András, a DVSC Labdarúgó Akadémia elnöke elmondta: 1993 óta ünneplik Magyarországon november 25-én, a 3-6-os végeredménnyel zárult Anglia-Magyarország mérkőzés évfordulóján a magyar labdarúgás napját. Szerinte az iskola kezdeményezése segíthet abban, hogy a fiatalok megismerjék a múltat, és részesei legyenek a jövő sikereinek.

Makray Balázs, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fairplay és Kisebbségi Bizottságának elnöke kifejtette, hogy a Balásházy mint a debreceni labdarúgás egyik oktatóintézménye fontosnak tartja a leendő élsportolók magas szintű oktatását, és felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy megfelelő alázattal és akarással megismételhetők az egykori sikerek.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikumában, Gimnáziumában és Kollégiumában minden évfolyamon másfél osztálynyi diák folytat olyan tanulmányokat, melyek kapcsolódnak a testneveléshez, a sporthoz. A terem a szakmai érettségire való felkészülésben is segíti majd a tanulókat.

A szaktanterem avatásán részt vettek az iskola diákjai közül többen olyanok, akik a DEAC, illetve a DVSC Labdarúgó Akadémia igazolt labdarúgói. Az iskola megállapodott a két sportszervezettel arról, hogy ezentúl minden évben közösen ünneplik a magyar labdarúgás napját. Az emléknaphoz kapcsolódóan a diákok közösen megtekintették az „évszázad mérkőzését”.

Sajtóiroda – BZ