Vészhelyzeti eljárásrendje a koronavírus-járvány alatt a DE KK Szemklinikán

Vészhelyzeti eljárásrendje a koronavírus-járvány alatt a DE KK Szemklinikán

Az ambulanciákon sürgősségi ellátást végzünk az alábbiak szerint:

A DE Klinikai Központ Szemklinikára érkező azon betegeket, akik légúti fertőzéses és/vagy koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel rendelkeznek (COVID gyanú), a Szemklinikára történő belépés előtt a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályra irányítjuk.
Kivétel: ha a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szemészeti Osztályáról érkeznek speciális ellátásra (ROP, intraokularis tumor, nem traumás eredetű corneaperforáció, altatást igénylő 4 évnél fiatalabb betegek műtéti ellátása). Ilyen esetben a NNK aktuális eljárásrendje szerinti szükséges óvintézkedések mellett látjuk el és izoláljuk a koronavírus-fertőzött szemészeti beteget

A DE Kenézy Gyula Kórház területén csak azon járóbetegek ellátása történik, akik légúti fertőzéses és/vagy koronavírus -fertőzésre utaló tünetekkel (COVID gyanú vagy igazolt COVID fertőzés) rendelkeznek és emellett sürgős (sérülés, akut látásromlás, olyan szemészeti probléma, amely esetében a szemészeti vizsgálat/ellátás elmaradása tartós egészségkárosodáshoz vezethet) szemészeti panaszokkal érkeznek.

A DE Klinikai Központ Szemklinika ambulanciájára érkező azon betegeket, akiknél koronavírus-fertőzés gyanú NEM áll fent, és sürgősségi ellátásra szorulnak, vagy az alábbiaknak megfelelő szemészeti ellátásra szorulnak, területi ellátási kötelezettség figyelmen kívül hagyása mellett ellátásban részesítjük:
Sürgősségi panasszal érkező betegek:
Hirtelen látásromlás (látóideghártya-leválás lehetősége!),
Sérülés,
Erős szemfájdalom (zöldhályogos roham lehetősége!) és
Vörös szem (szembegyulladás lehetősége!) esetén!

Fenti tünetek jelentkezésekor haladéktalanul jöjjön el a Szemklinikára, vagy lépjen kapcsolatba velünk.
Telefon: (52) 255-456

E-mail: szemklinika@med.unideb.hu

VIGYÁZZON A LÁTÁSÁRA A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ALATT IS, ÉS KERÜLJE EL A MARADANDÓ LÁTÁSKÁROSODÁST!

Szemészeti műtét után indikált kontroll (kérdéses esetekben az intézetvezető dönt).
cataracta- (szürkehályog-) műtét utáni kontroll esetén, amennyiben – kikérdezve a beteget – a szem fájdalmatlan, nem váladékozik és jobban lát a beteg, mint műtét előtt, akkor a vizsgálattól eltekintünk. Bármelyik eltérés esetén a beteget megvizsgáljuk.

retinaműtét utáni kontrollnál, egy hónapon belül történt műtét esetében a vizsgálatot elvégezzük. Egyéb esetben a sürgősségi ellátásnak megfelelően történik az ellátás.

szemhéjműtétek utáni varratszedésre érkező beteg estében csak a varratszedés történik meg.

glaucoma- (zöldhályog-) ellenes műtét/szaruhártya-átültetés utáni kontrollnál, egy hónapon belül történt műtét esetében a vizsgálatot elvégezzük. Egyéb esetben a sürgősségi ellátásnak megfelelően történik az ellátás.

Az    ambulanciára         érkező         szemhéjtumoros   beteg ellátása a tumor lokalizációtól, -nagyságtól és -típustól függően egyedi elbírálást igényel.
Az intraokuláris tumoros, uveitises és a makuladegenerációs és gyermekszemészeti szakrendelésre érkező betegek ellátása folyamatos, és előre egyeztetett időpontban történik.
A Szemklinika ambulanciáján (a járóbeteg-forgalom csökkentése érdekében; maradandó szemészeti károsodás kivédése mellett) előjegyzést nem adunk.

Értesítjük azokat a betegeket, akik már kaptak időpontot, de vizsgálatuk halasztható – azaz maradandó egészségkárosodást nem szenvednek –, hogy a vizsgálat idejét határozatlan időre elhalasztjuk.

Kísérő nem tartózkodhat a váróteremben és a vizsgálóban (kivéve 18 év alatti gyermek, ill. gondnokság alatt lévő beteg esetében).  A várakozás több elkülönült területen történik és egy váróteremben egyszerre maximum 10 beteg tartózkodhat.

Kérjük Önöket, hogy a klinikára való belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal.

A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása és a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.

A Szemklinikán kizárólag sürgős műtétek (halaszthatatlan, azaz maradandó károsodást okozó szemészeti eltérésekben szükséges műtétek) történnek folyamatos munkarendben.

A Szemklinika fekvőbeteg osztályán csak a maradandó szemészeti károsodás elkerülése érdekében kerül elhelyezésre beteg; a szükséges műtétek mihamarabbi elvégzését követően a betegek mihamarabbi elbocsátása a cél.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Klinikai Központban, így a Szemklinikán is 2020. március 8-tól visszavonásig általános látogatási tilalom van érvényben!

A ROP-szűrés a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, valamint a Gyermekgyógyászati Klinikán az eddigieknek megfelelően zajlik.

A Szemklinika hivatalos Facebook-oldalán keresztül is igyekszik folyamatos tájékoztatás nyújtani a betegeknek és hozzátartozóknak. Ez ide kattintva, vagy az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/DEKKSzemklinika

További elérhetőségek, ahol a betegek tudnak tájékozódni:

email: szemklinika@med.unideb.hu
tel: 52-255-456 (munkanapokon 8-16-ig hívható)
A koronavírus kapcsán felmerült helyzetről tájékoztatók itt elérhetőek:

http://tajekoztato_betegfogadasi_rend.pdf

https://klinikaikozpont.unideb.hu/sites/default/files/upload_documents/koronavirus_tajekoztato-_uveitises_szaruhartya-atultetett_betegek_reszere.pdf

https://klinikaikozpont.unideb.hu/node/1457

 

 

Közzététel dátuma: 
2020. április 24.