Véget ért a DESKI és az Egészségügyi Kar közös pályázata

BEFEJEZŐDÖTT AZ „A RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS PREVENTÍV SZEREPE AZ AKTÍV IDŐSÖDÉS ÉLETMINŐSÉGET MEGHATÁROZÓ FIZIOLÓGIAI ÉS MOLEKULÁRIS BIOLÓGIAI KUTATÁSOKAT MEGALAPOZÓ, INFRASTRUKTURÁLIS FEJLESZTÉSÉHEZ”, GINOP-2.3.3-15-2016-00022 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKTJE.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete és az Egészségügyi Kara vett részt a 2017. január 1-én elindult, és 2021. március 31-én lezáruló pályázat megvalósításában, melynek átfogó célkitűzése a projekt keretében megvalósuló kutatások eredményeinek, módszereinek és eszközeinek alkalmazása az életminőség javítására.

A projekt célja a prevenció által történő egészségmegőrzés, melyben jelentős szereppel bír a rendszeres fizikai aktivitás, a táplálkozás és a gondolkodásmód (pl. stressz-helyzetek megoldása). A kutatás humán oldalán a rendszeres testedzés szív-keringési, kognitív idegrendszeri, immunreguláló, a sarcopenia ellen ható mozgásszabályozási, valamint mozgásbeállítódási folyamatok, továbbá a fizikai és a pszichés eredetű stresszingerekre adott válaszok, és ezek hatására kialakult komplex válaszmechanizmusok vizsgálata állt. A programban a projekt során beszerzett speciális edzéseszközökre tervezett életkorspecifikus edzésprogramok hatásainak összehasonlító vizsgálata történt: terheléses összetevőket, a mozgatószervrendszerre gyakorolt hatásokat illetően, és kognitív és komplex pszichomotoros válaszokat illetően. További cél volt, hogy felderítsék a fizikai aktivitás által okozott fiziológiai változások génexpressziós és epigenetikai mechanizmusait molekuláris biológiai módszerekkel. A projekt eredményei igazolják, hogy a kontrollált, speciális edzésprogramok az általános edzettségre, a demencia megelőzésében fontos szerepet játszó kognitív képességekre, az immunrendszerre, valamint a stressztoleranciára egyaránt pozitívan hatnak, továbbá lassítják a sarcopeniát. A tervezett kutatások kivitelezéséhez nélkülözhetetlen segítséget nyújtottak a projekt során beszerzett speciális diagnosztikai-, edzés- és molekuláris biológiai eszközök, valamint, hogy ezen funkcionális eszközök jelentős részének elhelyezése biztosítottá vált a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ II. ütemének kialakítási munkáinak elvégzését követően.

A pályázat 100 %-os támogatási intenzitás mellett valósult meg. A projekt összköltsége 450 213 461 Ft volt, így a Debreceni Egyetem 450 213 461 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Támogatás összege: 450 213 461 Ft (100%)

A projekt megvalósítási időszaka: 2017.01.01-2021.03.31

A projekt szakmai vezetője: Dr. habil Balogh László E-mail: balogh.laszlo@sport.unideb.hu

Közzététel dátuma: 
2021. március 29.

Letölthető dokumentumok