Változások a betegellátásban - Szívsebészet

   1. Fekvőbeteg-ellátás:

    A magyarországi koronavírus járványügyi helyzet javulásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. május 18-tól engedélyezte a fekvőbeteg ellátásban a tervezett beavatkozások fokozatos újraindítását. E rendelkezés értemében klinikánkon is elkezdtük a tervezett műtétre korábban előjegyzett betegek szívműtétjeinek végzését.
    A betegek a sürgősségi besorolásuknak megfelelően kerülnek műtétre.

A naponta végezhető műtétek száma az egészségügyi szolgáltatások fokozatos visszaállítása, a rendelkezésre álló vérkészletek korlátozott volta, és az utóbbi hetekben sürgős műtétre elfogadott betegek megnövekedett száma miatt azonban a járvány előttihez képest alacsonyabb számban történhet.

    A szívműtétre elfogadott betegeket – a tervezett műtét előtt néhány héttel – az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika behívja aneszteziológiai szakrendelésre. A műtétre való alkalmasság, teherbíró képesség megítélése céljából a betegek személyes megjelenése szükséges. Az ambuláns vizsgálati laphoz mellékleve minden beteg megkapja a „Tudnivalók a Szívsebészeti Klinikára való érkezés előtt” tájékoztató anyagot.
    A klinikánkon korábban szívműtétre elfogadott betegek behívása a tervezett befekvésük előtt 1 héttel, telefonon történik. Ennek során egy koronavírus szűrését szolgáló kérdőív kerül kitöltésre a betegeknek feltett kérdésekre adott válaszok alapján. Ezt a kérdőíves előszűrést a befekvés előtti napon egy újabb telefonhívás kapcsán megismételjük.
    Amennyiben a telefonos interjúk során koronavírus gyanúja nem merül fel, úgy a beteg a megadott időpontban felvételre jelentkezhet klinikánkon. Ezen esetekben a laboratóriumi koronavírus teszt elvégzése nem szükséges.
    Kérjük betegeinket, amennyiben az első telefonos megkeresésüket követően újonnan jelentkező légúti, illetve gyomor-bél rendszeri fertőzés tüneteit észlelik magukon (köhögés, fulladás, az íz- és szaglásérzés csökkenése, izomfájdalmak, hányás, hasmenés) valamint láz esetén, haladéktalanul értesítsék intézetünket 06 52/255-630 városi telefonszámon (név, TAJ szám megadásával) és ne induljanak el klinikánkra.
    Betegeink a szívműtétre történő behívással kapcsolatosan érdeklődhetnek: 06 52 255-630, vagy 06 52 411-717/5460 telefonszámon, munkanapokon 11:00-13:00 óra között.
    A műtétre érkező betegeket 1 hozzátartozó klinikánk aulájáig kísérheti, ahol a betegek és kísérőik számára kötelező a kihelyezett kézfertőtlenítő használata. A beteg klinikánkra történő érkezésekor egy újabb szűrővizsgálatot végzünk. Ennek során ellenőrizzük testhőmérsékletét, és egy kérdőívet töltünk ki a koronavírus kockázatára vonatkozóan.
    Az Országos Tisztifőorvos rendelete alapján 2020. március 8. napja óta valamennyi egészségügyi intézményben látogatási tilalom van érvényben, mely klinikánkra is vonatkozik. Tisztelettel kérjük ennek tudomásul vételét és betartását!
    A Debreceni Egyetem Klinikai Központja által kiadott adatvédelmi szabályzat alapján betegeink állapotáról – a biztonságos beazonosítást követően – jelen helyzetben a hozzátartozóknak telefonon adhatunk felvilágosítást. Kérjük a családtagokat, hogy lehetőség szerint jelöljenek ki egy kapcsolattartót, aki az operált beteg állapotáról telefonon naponta egy – legfeljebb két alkalommal - tájékoztatást kér.
    Mivel a járvány miatt a véradók száma és a rendelkezésre álló vérkészítmény mennyisége az egész országban jelentősen csökkent, tisztelettel kérjük betegeink hozzátartozóit, irányított véradással segítsék az Országos Vérellátó Szolgálat munkáját. Amennyiben a beteg rokonai, ismerősei, barátai, munkatársai között bárki hajlandó erre, úgy az illető személy(ek) jelentkezzen(ek) a területileg illetékes Vérellátó Szolgálat kirendeltségén, ahol az irányított véradás keretében jelezhetik a klinikánkon szívműtétre váró beteg hozzátartozójuk nevét és műtétjének várható időpontját. Ily módon növelni tudjuk a klinikánkon végzett szívműtétek számát és csökkenhet a műtét előtti várakozási idő.

  2. Járóbeteg-ellátás:

    Szívsebészeti szakrendelésre az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, a betegeket 6-8 héttel műtétjük után kontrollvizsgálatra hívjuk vissza. Ennek időpontjáról a betegeket már a zárójelentésükben tájékoztatjuk (nap, óra perc feltüntetésével).

A műtétet követő kontrollvizsgálaton kívül, előzetes telefonos egyeztetést követően lehetőséget biztosítunk betegeink számára, hogy újonnan jelentkező, a műtéttel összefüggő panaszaikkal a műtétet végző kezelőorvosukat felkereshessék.

A szívsebészeti szakrendelésre otthonukból érkező betegeket a klinikánkon történő megjelenés előtt néhány nappal a szakrendelés asszisztense telefonon felhívja.

Ennek során előzetes koronavírus veszélyeztetettségre vonatkozó szűrést végez el egy kérdőív kitöltésével, a betegeknek feltett kérdésekre adott válaszuk alapján. Amennyiben ennek során a koronavírus-fertőzés kizárható, úgy a beteg a megadott időpontban szakrendelésünkön jelentkezhet. Itt egy újabb szűrővizsgálat történik. Ekkor ellenőrizzük a betegek testhőmérsékletét és egy kérdőívet töltünk ki a koronavírus fertőzés gyanújának kizárása céljából. Amennyiben ez kizárható, úgy a betegek előzetes kézfertőtlenítést követően, szájmaszkban léphetnek be a szakrendelőbe. A zsúfoltság és a fertőzésveszély elkerülése érdekében óránként legfeljebb 3-4 beteg ellenőrzővizsgálatát végezzük.

Kérjük az előjegyzési időpontok pontos betartását, és a klinikánkon elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítők használatát!

A fentiek mellett az ellátási területünkről a műtéti alkalmasság elbírálására is fogadunk betegeket a régió kivizsgáló kardiológiai osztályairól, mely szintén előzetes időpont egyeztetés alapján történik.

A Szívsebészeti szakrendelés beutaló köteles mindazon betegek számára, akik nem a zárójelentésen meghatározott időpontban, tervezett kontroll vizsgálatra érkeznek. Ezen betegek szakrendelésünkre történő jelentkezésekor szintén koronavírus-szűrő vizsgálaton esnek át. Ekkor a beutaló megléte is ellenőrzésre kerül.

Szívsebészeti szakrendelő elérhetősége: 06 52 255-215, mely telefonszámon munkanapokon  8:00-9:00 óra között kérhetnek előjegyzési időpontot.

A szakrendelésre érkező betegeket egy hozzátartozó kísérheti az ambulancia bejáratáig. Kérjük a kísérőt, hogy a vizsgálat ideje alatt a váróhelyiségen kívüli tartózkodjon.

    A Gyógytorna szakrendelésen való részvétel lehetőségéről a debreceni és a környező településen lakó betegeket a gyógytornászok 2020. május 28-tól személyesen tájékoztatják, a klinikáról történő távozásuk előtti napon.

A szakrendelés kedden és csütörtökön 11:30-14:00 óra között a Szívsebészeti Klinika gyógytornatermében zajlik.

Az érkező betegeket kérjük a klinikánkra történő belépésük után az érintésmentes kézfertőtlenítők használatára.

A gyógytorna foglalkozás megkezdése előtt a betegek szűrővizsgálaton esnek át. Ennek során a gyógytornászok a koronavírus szűrésére szolgáló kérdőívet töltenek ki, valamint megmérik a beteg testhőmérsékletét. A gyógytorna foglalkozáson csak azon betegek vehetnek részt, akik láztalanok, és a kérdőív alapján nem merül fel koronavírus fertőzés gyanúja. A tornaterembe való belépés előtt a kézfertőtlenítés kötelező.

Gyógytorna szakrendelésen jelenleg 3-4 fő gyógytornáztatása történhet a fertőzésveszély elkerülése céljából, melyet a betegszám esetleges növekedésével több turnusban tudunk lefolytatni.

A Gyógytorna szakrendelés nem beutaló-köteles, azonban a gyógytorna szakrendelésen való részvétel időpontját kérjük, a gyógytornászokkal szíveskedjenek egyeztetni.

Gyógytorna szakrendelés hívható munkanapokon 12:00-13:00 óra között.

Telefonszám: 06 52 411-717/54428.

Közzététel dátuma: 
2020. június 08.