Változások a betegellátásban a koronavírus-járvány megfékezése kapcsán - Orvosi Képalkotó Klinika, Radiológia

A koronavírus-fertőzés (COVID-19) magyarországi terjedésének megfékezése és az igazolt betegek hatékony ellátása érdekében 2020. március 16-ától a veszélyhelyzet megszűnéséig minden nem sürgős, elektív (tervezett, az egészségi állapot romlásának kockázata nélkül halasztható) CT-, MR-, ultrahang-, röntgen-, átvilágítás-, mammográfia- ás angiográfia-vizsgálatot elhalasztunk.

A betegtalálkozások csökkentése érdekében 2020. március 16-tól visszavonásig az alábbiakat vezettük be:

1. Előjegyzés, leletkiadás:


CT-/MR-előjegyzés:
az azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozásokat lemondjuk.

Leletkiadás:
A leletkiadásra elektronikus úton (szkennelt formában) is van lehetőség, amennyiben a beteg azt elfogadja. Ha igen, akkor a beteg által megadott e-mail címre küldjük el a leletet. 

Amennyiben a protokoll, egyéb körülmények engedik, a beteg megkapja a CD-t a vizsgálat után. 
A postai úton való leletkiküldés továbbra is működik, ez esetben felbélyegzett, megcímzett borítékot kérünk a betegektől.

 

2. CT-vizsgálatok:
Az előjegyzés nélküli vizsgálatok esetében nincs változás.

Akut vizsgálatoknál előjegyzés nem szükséges, és a lehető legrövidebb időn belül elkészül a vizsgálat. Például stroke, koponyasérülés, tüdőembólia, tályog, akut paraparesis (alsó végtagok részleges bénulása), gerincsérülés stb. esetén.

Szubakut vizsgálat: előjegyzés nem szükséges, 12 órán belül a vizsgálat elkészül.

Átütemezett előjegyzett vizsgálatok:

A vizsgálat dátuma nem, de a vizsgálati időpont megváltozik úgy, hogy egy beteg vizsgálatának ideje 30 perc, ezzel kerüljük el a nagyobb betegszámot a váróban.

I. Vizsgálatot nem mondunk le, csak átütemezünk, az alábbiak szerint:
a daganatos betegek gondozásához, illetve terápiájukhoz szükséges vizsgálatai, valamint az immunszupresszált betegek vizsgálatai esetén a vizsgálat napja megmarad, azonban a vizsgálati időpont átütemezésre kerül.

II. A vizsgálat másik napra lesz átütemezve, de 7 napon belül elkészül a 14 napos szabálynak megfelelő vizsgálatok esetében.

Elhalasztott előjegyzett vizsgálat:

 
A vizsgálatokat a veszélyhelyzetet követő időpontra halasztjuk. Újabb időpontot csak a veszélyhelyzet elmúltával adunk. Amikor a magyar kormány a veszélyhelyzetet visszavonja, akkor kérjük a betegek jelentkezését újabb időpontért. 
Ebbe a körbe tartozó vizsgálatok pl. fejfájás, fülzúgás, szédülés, derékfájás, polyp (polip), diverticulitis (gyulladás), illetve az orrmelléküregek megítélésére vonatkozó vizsgálatok, továbbá alsó végtagi angiográfia, jóindulatú daganatok kontrollja, coronaria CT, HRCT, virtuális kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) és a kérdés nélküli vizsgálatkérések.

 

3. MR-vizsgálatok

Előjegyzés nélküli vizsgálatok
Akut vizsgálatoknál előjegyzés nem szükséges, és a lehető legrövidebb időn belül elkészül a vizsgálat. Például gerincsérülés, akut paraparesis (alsó végtagok részleges bénulása), intracranialis infekciók (koponyán belüli fertőzések), sinus trombózis, akut stroke, graviditás (terhesség)esetén.

Szubakut vizsgálat: előjegyzés nem szükséges, 12 órán belül a vizsgálat elkészül. 

 
Átütemezett előjegyzett vizsgálatok:
A vizsgálat dátuma nem, de a vizsgálati időpont megváltozik oly módon, hogy egy beteg vizsgálatának ideje 50 perc, ezzel kerüljük el a nagyobb betegszámot a váróban.

I. A vizsgálatot nem mondjuk le, csak átütemezzük az alábbiak szerint: daganatos betegek gondozásához, illetve terápiájukhoz szükséges vizsgálatok, valamint az immunszupresszált betegek vizsgálata esetén a vizsgálat napja megmarad, azonban a vizsgálati időpont átütemezésre kerül.

II. A vizsgálat másik napra lesz átütemezve, de 7 napon belül elkészül a 14 napos szabálynak megfelelő vizsgálatok esetében.

Elhalasztott előjegyzett vizsgálat:

A vizsgálatokat a veszélyhelyzetet követő időpontra halasztjuk. Újabb időpontot csak a veszélyhelyzet elmúltával adunk. Amikor a magyar kormány a vészhelyzetet visszavonja, akkor kérjük a betegek jelentkezését újabb időpontért. pl. Crohn-betegség, endometriózis, máj-haemangioma (érdaganat), FNH, fejfájás, szédülés, derékfájás, fülzúgás vizsgálata esetén, valamint ERCP, szív-MR, kérdés nélküli vizsgálatok.

 

4. Ultrahang-, röntgen-, átvilágítás-, mammográfia- és angiográfia- vizsgálatok 

Elhalasztunk minden, a sürgős szükség körén kívül eső beavatkozást. 
(Sürgős szükség: az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.)

 

5. Felhívjuk minden kedves betegünk figyelmét, hogy saját érdekükben is fontos az előjegyzési idő betartása, váróinkban csak azok tartózkodhatnak, akiknek az időpontja 15 percen belüli, kivéve a vizsgálat előkészítését jelentő időszakot (pl. per os kontrasztanyag).

Amennyiben a vizsgálatra érkező beteg az előre egyeztetett időpontban nem jelenik meg, a vizsgálatot nem áll módunkban elvégezni. (Betegszállítóval érkező betegek kivételt képeznek.)

A mozgásukban segítségre szoruló, vizsgálatra érkező betegeinket – és csak őket – a vizsgálat időtartamára és a váróban való tartózkodásra egy hozzátartozó kísérheti.  Minden más esetben a hozzátartozókat kérjük, hogy az épületen kívül várakozzanak. 

Kérjük Önöket, hogy az épületekbe történő belépéskor az automata mellett végezzenek kézfertőtlenítést a mellékelt oldatokkal. 
A várótermi zsúfoltság elkerülése érdekében a székek számát valamennyi betegváró területén csökkentjük, a székeket egymástól minimum 1,5 m távolságra helyezzük.
A váróteremben kérjük, egymástól biztonságos – lehetőleg 2, de legalább 1 méter – távolságra foglaljanak helyet. A védőmaszk hordása hasznos, a személyi kézfertőtlenítő alkalmazása kötelező.
Közzététel dátuma: 
2020. március 26.

Letölthető dokumentumok